Binnenland

Strengere regels nodig om verspreiding schadelijke PFAS-stoffen in te dammen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Strengere regels nodig om verspreiding schadelijke PFAS-stoffen in te dammen

Nederland beschikt over heel goed drinkwater, maar om te voorkomen dat mensen te veel van het schadelijke PFAS binnenkrijgen, moeten de regels worden aangescherpt en beter worden gehandhaafd. Dat zegt Annemarie van Wezel in het NOS Radio 1 Journaal. Zij is hoogleraar Milieu Ecologie aan de Universiteit van Amsterdam.


PFAS is een verzamelnaam voor zo’n vierduizend chemicaliën die moeilijk afbreekbaar zijn in het milieu. PFAS wordt bijvoorbeeld gebruikt in de antiaanbaklaag in pannen en om regenkleding waterdicht te maken.

Hoogleraar Van Wezel zegt dat bedrijven het PFAS-probleem wel serieus nemen, onder meer door met extra technologie te voorkomen dat bij de productie chemische stoffen in het oppervlaktewater terechtkomen. Maar dat is volgens haar niet genoeg. “We willen het gebruik van PFAS-stoffen indammen. Ze komen in het milieu terecht en zijn moeilijk afbreekbaar.”

Belangrijk is, volgens Van Wezel, dat de talloze PFAS-stoffen veel beter worden geregistreerd.

Schadelijkheid

Het RIVM publiceerde gisteren een onderzoek over de schadelijkheid van PFAS. Als mensen over een lange periode kleine hoeveelheden PFAS binnenkrijgen, kan dit een negatief effect hebben op het immuunsysteem. Het RIVM adviseert om geen groenten en fruit meer te eten dat mensen hebben geteeld binnen een kilometer rond de chemiebedrijven Chemours in Dordrecht en Custom Powders in Helmond.

Ster advertentie
Ster advertentie