Binnenland

'Elk jaar weer gezeik met die sportverkiezing'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Elk jaar weer gezeik met die sportverkiezing'

[NOS] Max Verstappen wél, darter Michael van Gerwen niet. En waarom staan de zilveren hockeyvrouwen niet op de lijst, en de handbaldames wel? Elk jaar weer is er kritiek op de nominaties voor de sporters van het jaar. Dat is in het Sportforum van Langs de Lijn En Omstreken niet anders.

Sportjournalist Hans Klippus is dit jaar voor het eerst jurylid van de sportverkiezing. En dat heeft hij geweten. Zijn inbox stroomde vol met, zoals hij het zelf noemt, 'allerlei rotzooi'. Klippus: "Ik was een vuile klootzak. Een fake-kenner. Van Pieter van den Hoogenband kreeg ik vanmorgen een berichtje: welkom in de vakjury."

Vooral over het passeren van Van Gerwen krijgen Klippus en zijn collega's veel kritiek te verduren. De darter won dit seizoen vrijwel alles wat er te winnen valt, maar ontbreekt op de shortlist. NOC*NSF hanteert de regel dat een sport, indien niet olympisch, in minimaal 55 landen moet worden beoefend. Darts zou volgens de jury niet aan die eis voldoen.

"En er wordt echt wel in tenminste 55 landen aan autosport gedaan", verwerpt Klippus de kritiek dat in dat geval ook Verstappen niet genomineerd had mogen worden. "Alleen is er maar plaats voor 22 coureurs in de Formule 1. Dat is het grote verschil."

'Altijd gezeik'

Sportmarketeer Bob van Oosterhout heeft principiële bezwaren tegen de verkiezing. "Per definitie ben je de allergrootste appels met peren aan het vergelijken. Je komt er nooit uit. Er is ieder jaar gezeik. En je hebt continu sporters die met een losergevoel boos in de auto stappen."

Van Oosterhout schetst een scenario: "Stel nu dat Tom Dumoulin straks niet wint en hij zo'n gevoel krijgt van: hoe kan dit nou? Een beter jaar ga ik nooit meer hebben. Dat is toch niet wat je wil bereiken?"

Volgens voetbalanalist Alfons Groenendijk worden er ook in de voetballerij regelmatig vraagtekens gezet bij de verkiezing. "Waarom wordt er bijna nooit een voetballer gekozen? Dan krijg je weer het antwoord: ja, dat is een teamsport. Er is altijd discussie. In Engeland zijn ze nu boos omdat snookerspeler Mark Selby niet is genomineerd."

Sportgelden

Ook de nieuwe verdeling van de sportgelden door NOC*NSF in aanloop naar de Olympische Spelen van Tokio in 2020 is voer voor discussie. Een aantal sporten, met atletiek als uitschieter, krijgt meer te besteden. De zwembond wordt geslachtofferd en krijgt de komende jaren ruim twee ton minder overgemaakt.

Een terechte beslissing, vindt Klippus, al is hij het oneens met de achterliggende gedachte van die bezuiniging. Het extra geld dat de zwembond de laatste jaren ontving was bedoeld voor talentenontwikkeling. Die uitgave is nu door NOC*NSF ingetrokken.

Spartaans trainen

"Per jaar zwemmen er zo'n tweeduizend kinderen af. Kijk eens wat daar vandaan komt. Dat is toch belachelijk? Nu is de scouting op jonge leeftijd de dupe. Ik zou zeggen: laat ze in de top wat spartaanser trainen."

Volgens Van Oosterhout moet de zwembond zelf eens de handen uit de mouwen steken om extra geld binnen te halen. "Zo'n bond kan wel continu blijven kijken naar NOC*NSF, maar laten ze zichzelf ook wat meer marktconform tonen, zodat hun programma's ook vanuit hun eigen inkomsten kunnen worden gefinancierd."

De nominaties voor sportman van het jaar:

Sven Kramer
Tom Dumoulin
Dorian van Rijsselberghe
Ferry Weertman
Max Verstappen

De nominaties voor sportvrouw van het jaar:

Anna van der Breggen
Sharon van Rouwendaal
Marit Bouwmeester
Elis Ligtlee
Sanne Wevers
Dafne Schippers

De prijzen worden verdeeld op woensdag 21 november.

In het Sportforum bespreken drie wisselende gasten iedere maandagavond van 21.30 uur tot 23.00 uur in Langs de Lijn En Omstreken op NPO Radio 1 de gebeurtenissen in de voorgaande sportweek. Dit keer zaten voetbalanalist Alfons Groenendijk, journalist Hans Klippus (AD) en sportmarketeer Bob van Oosterhout aan tafel.

Het Sportforum is in zijn geheel hier terug te luisteren.

Ster advertentie
Ster advertentie