Binnenland

Ook Nederlandse bedrijven meten nu temperatuur om corona buiten te houden
AVROTROS

foto: EenVandaagfoto: EenVandaag
  1. Nieuwschevron right
  2. Ook Nederlandse bedrijven meten nu temperatuur om corona buiten te houden

Het gebeurt al in landen om ons heen, maar steeds meer ondernemers in Nederland overwegen ook om de temperatuur van werknemers, klanten en bezoekers te meten bij de ingang. Zo willen bedrijven het coronavirus buiten de deur houden. Bij een grote werkplekverhuurder in Amsterdam wordt nu al gewerkt met warmtecamera's, vertelt eigenaar Eduard Schaepman in EenVandaag.

Wil je als werknemer of bezoeker het kantoorpand van Tribes in Amsterdam betreden, dan moet je eerst langs een speciale warmtecamera die je lichaamstemperatuur opmeet. Bij een groen lampje is de weg vrij naar de ingang van het pand, maar verschijnt er een rood licht, dan word je toch vriendelijk verzocht om toch weer om te keren richting huis.

Coronaproof werken

Het bedrijf van ondernemer Eduard Schaepman bestaat uit 22 Europese vestigingen waar je flexibele werkplekken kunt huren. De afgelopen tijd werkte Schaepman ideeën uit in de praktijk om de kantoorplekken vrij van corona te houden. Naast de temperatuurmeting zijn er ook automaten met mondkapjes te vinden en staat er overal desinfectiegel.

De temperatuur die wordt gemeten, bepaald uiteindelijk niet of je echt naar huis moet. "Je bepaalt zelf of je dan omkeert of toch naar binnen gaat, want wij kunnen niks verplichten", zegt Schaepman.

Is het dan niet vooral voor de show? "Dat kun je eigenlijk wel stellen. Wij willen uitstralen dat wij hier beschikken over gezonde werkplekken. En dan is het aan mensen zelf om te bepalen of ze wel of niet komen."

Mag je baas je temperatuur meten?

Nee, zegt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). De privacywaakhond was er dan ook vlug bij om het bedrijf Schaepman op de vingers te tikken en dreigde zelfs met boetes. De AP wil voorkomen dat werkgevers voor dokter gaan spelen en gezondheidsgegevens van personeel gaan verwerken.

Er zijn volgens privacy-expert Jeroen Terstegge twee wetten die zeggen dat je temperatuur niet zomaar gemeten mag worden. "Je hebt het normale recht, dat is beschreven als: niemand mag zich met jou bemoeien als je dat niet wil, maar je hebt ook recht op lichamelijke integriteit. Mensen mogen niet zomaar aan je zitten of je opmeten, als je dat niet wil. Als werkgever zul je dus goede redenen moeten hebben om dat te verplichten."

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 16 en 17 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie