Binnenland
EO

'Pedojagen moet strafbaar worden'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Pedojagen moet strafbaar worden'

Het fenomeen pedojagen moet direct worden verboden. Dit zegt Marnix Eysink Smeets, lector veiligheid en publiek vertrouwen van de Hogeschool Inholland vandaag in Dit is de Dag. "Ik vind dat we hier heel nadrukkelijk de grens moeten trekken: het pedojagen wordt entertainment en dat is een hele gevaarlijke ontwikkeling."

Video niet beschikbaar

Coronaverveling

Eysink Smeets denkt dat het fenomeen pedojagen vooral ontstaan is uit verveling en sensatiezucht: "Ik geloof niks van het motief van pedojagers. Ik zie avontuur, stoerdoenerij en coronaverveling en daar gaat een sausje van moraliteit overheen". Hij ziet het als het aloude 'potenrammen' waar we snel een eind aan moeten maken.

Advocaat Richard Korver ziet ook de de problematische gevolgen van pedojagers maar denkt dat we óók naar het onderliggende probleem moeten kijken. "Er is kennelijk een groot gevoel van onbehagen over de wijze waarop de Nederlandse overheid omgaat met zedenzaken. De wachttijden voor zedenzaken zijn schrikbarend lang, zaken blijven vaak op de plank liggen". Korver heeft zelf wel eens gesproken met een zogenaamde pedojager. Volgens hem zitten er vaak slachtoffers of bekende van slachtoffers van zedenmisdrijven tussen de pedojagers.

Verbod

Om een eind aan het pedojagen te maken pleit Eysink Smeets, verbonden aan Hogeschool Inholland voor een apart verbod: "Dit probleem wordt steeds breder. We zien de popularisering van de eigen richting. We moeten hier nadrukkelijk de grens trekken". Eysink Smeets is dan ook blij met de oproep van minister Grapperhaus die het "absoluut niet de bedoeling" noemt dat burgers het heft in eigen handen nemen. "Goddank wordt men in Den Haag op dit moment wel wakker."

Richard Korver vindt een aparte strafbaarstelling absoluut geen goed idee. "De burger komt in opstand als die merkt dat de overheid faalt, zeker met iets gevoeligs als seksueel misbruik. Dat moet je niet strafbaar gaan stellen". De advocaat ziet geen reden om extra maatregelen te treffen. Korver zegt dat het al strafbaar is om ongeoorloofd geweld te gebruiken en om iemand zomaar pedofiel te noemen en op internet te zetten. Er is, denkt Korver, genoeg om dit te beteugelen. "Je ziet ook dat het Openbaar Ministerie zegt: dit pikken we niet."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie