Binnenland
AVROTROS

'Ik wil Willem Holleeder niet sponsoren'

foto: Onderschepte lading drugsfoto: Onderschepte lading drugs
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Ik wil Willem Holleeder niet sponsoren'

Het vinden van duizenden kilo's cocaïne De Nederlandse drugseconomie zorgt voor paniek, iedereen lijkt te gebruiken. Alleen misschien onze dr Kelder niet. Die ziet niks in het bijdragen aan het salaris van een drugscrimineel. Zou het legaliseren van drugs een oplossing kunnen bieden? In de Jortcast van vandaag prikt dr Kelder met prof. dr. Bob Hoogenboom, hoogleraar fraude en regulering aan de Nyenrode Universiteit door de hype van het drugsnieuws heen.

{podcast audio="69537" caption="#80 Is Nederland een narcostaat? " }

"Ik ben er niet bang voor. Ik wil gewoon niet het wereldje van Willem Holleeder sponsoren", vertelt dr Kelder over zijn drugsgebruik, "maar zoals het nu georganiseerd is, de productie illegaal en het gebruik gedoogd, steun je er uiteindelijk toch een lijntje mee vanaf de voordeur via de Rotterdamse haven naar Colombia."

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid hoopt de drugseconomie in ons land aan te pakken door meer geld en mankracht in te zetten. Hij hoopt hiermee een einde te maken aan de steeds brutalere wordende werkwijze van de misdaadorganisaties die hun zakken vullen met de handel in pilletjes en poeder. Maar is deze aanpak wel effectief? Dr Kelder zet er zijn vraagtekens bij. In de Verenigde Staten heeft de War on Drugs dusver ook nog geen oplossing kunnen bieden voor het probleem. Sterker nog, het drugsgebruik lijkt alleen maar toegenomen. Moeten we niet een keer het taboe rondom drugs gebruikt opheffen en het als ziekte gaan zien in plaats van een vergrijp?

Ook prof. dr. Hoogenboom is niet te spreken over het overheidsbeleid, "er worden soms sprookjes verteld en er worden aannames in die schattingen gedaan die onverantwoord zijn". Volgens hem kunnen we spreken van een morele paniek die bij ieder drugsnieuwtje weer oplaait en gebruikt wordt voor politiek gewin. Zo zouden Politie en Openbaar Ministerie de berichten over drugs uitvergroten, om meer aandacht te krijgen voor hun eigen budget.

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie