Binnenland
NOSNTR

Heropening wordt lastig voor de cultuursector

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Heropening wordt lastig voor de cultuursector

De horeca- en cultuursector kunnen onder voorwaarden tot 22.00 uur weer open. Dat is de conclusie van het overleg tussen de betrokken bewindslieden en een aantal experts op het Catshuis, bevestigen bronnen in Den Haag.

Kabinet eens over versoepelingen: cultuur- en horecasector tot 22.00 open

Video niet beschikbaar

“Het is eigenlijk allemaal op een te korte termijn”, vertelt directeur van poppodium EKKO Marlies Timmermans in Nieuws & Co. Ze is blij dat de deuren weer open mogen, maar het snel openen van het poppodium, wordt lastig.

Weer open

Het wordt een ingewikkelde klus om weer spoedig de zalen vol te laten lopen. Door de lange lockdown voor de cultuursector, hebben veel artiesten hun boekingen bij zalen afgezegd. “We hebben veel internationale bands. Wij kunnen misschien wel wachten op een persconferentie van 25 januari, maar een Amerikaanse artiest kan niet zo lang wachten met het boeken van een vliegtuig”, legt Timmermans uit. Ook al zou het mogelijk zijn om fysiek te open, zijn er misschien in de komende weken geen shows.

Naast de programmering is er nu ook een tekort aan personeel. Een groot deel heeft EKKO moeten laten gaan tijdens de lockdown. “We zijn bezig met het weer op peil krijgen, maar daar gaat wel nog wat tijd overheen. Het is heel ingewikkeld.”

Voorwaarden

Het oude ‘normaal’ zou het beste zijn, volgens Timmermans. Informatie over wat er gaat gebeuren komt op een te kort termijn terecht bij de juiste mensen. “Daarom hebben we ook vanuit de sector een routekaart voorgesteld. Om duidelijke richtlijnen te stellen.” In die routekaart staat elk risiconiveau met desbetreffende maatregelen. Dit moet het makkelijker maken voor de cultuursector om te plannen en anticiperen op de coronasituatie.

Illegaal

Vanwege de sluiting van de cultuursector zijn er in de afgelopen periode illegale festivals en feestjes georganiseerd. Timmermans vindt het pijnlijk om te zien. Aan de ene kant snapt ze heel goed dat mensen graag sociale activiteiten met elkaar willen doen. “Ik vind het ook jammer dat het niet bij ons in een gecontroleerde omgeving gebeurt. Wij hebben vaker laten zien dat we dat heel goed kunnen. Wij hebben crowd control, bezoekersregistratie en goede ventilatie. Het is ons vak om het goed te doen, het is dan zuur om te zien. ”

NC cultuursector versoepelingen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie