Binnenland
NOSNTR

'Besmettingscijfers moeten nú omlaag, anders kan het zorgsysteem het niet meer aan'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Besmettingscijfers moeten nú omlaag, anders kan het zorgsysteem het niet meer aan'

Beroepsorganisatie V&VN voor verpleegkundigen en verzorgenden heeft een brandbrief aan het kabinet geschreven. In de brandbrief vragen ze om strengere maatregelen. "Dit houden we niet lang meer vol", zegt voorzitter Gerton Heyne in Nieuws en Co.

Volgens de beroepsorganisatie is langer wachten geen optie. "Zorgensystemen piepen en kraken al langer in deze coronacrisis, maar we moeten voorkomen dat het een infarct wordt." De voorzitter maakt zich ernstige zorgen over de situatie in alle onderdelen van de zorg: ook in de verpleeghuizen en thuiszorg.

Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg,

dat de ontwikkeling in de coronacijfers de afgelopen twee dagen gunstig is. Maar volgens Gerton Heyne is dat te kort door de bocht. "Het gaat om meer dan de ziekenhuizen: denk aan de thuiszorg en verpleeghuizen. Daar gaat het nog zeker niet goed."

Heyne wijst daarbij onder andere op de hoeveelheid zorg die coronapatiënten nodig hebben. "Ook na een ziekenhuisopname. Of bij mensen die niet ziek genoeg zijn om in het ziekenhuis opgenomen te worden. Het kost gewoon veel meer tijd en zorg voor iemand beter is."

Oproep

Met name de duur van de pandemie maakt het lastig voor de zorg om een rustmoment te vinden. "Sinds het begin lopen we al achter de feiten aan. De beslissingen die genomen worden komen te laat of zijn niet voldoende om de cijfers af te laten nemen. En dan moet de winter nog komen."

Volgens de beroepsorganisatie staat een groot deel van de verpleegkundigen en verzorgenden achter de oproep voor strengere maatregelen.

Daarnaast roept V&VN mensen ook nog een keer op om zich echt aan de huidige maatregelen te houden. "De regels hebben niet alleen betrekking op jou als individu. Jij zet als je besmet raakt een keten in gang waardoor mensen in het ziekenhuis belanden. Dat zie je zelf niet, maar het is er wel degelijk."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie