Binnenland

We luisteren nog volop naar de radio

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. We luisteren nog volop naar de radio

[NOS] Er wordt nog volop naar de radio geluisterd. Dat meldt het Sociaal- en Cultureel Planbureau (SCP). Daarnaast kijken we elke dag ruim drie uur televisie, maar lezen doen we wel steeds minder.

"Op een dag luisteren Nederlanders ongeveer twee uur en drie kwartier naar allerlei vormen van audio", zegt Annemarie Wennekers, onderzoeker van het SCP. "Maar het grootste deel gaat nog steeds naar de radio: twee uur en acht minuten. We zien wel dat luisteren naar muziek of audio via internet is toegenomen."

Luister het gesprek terug met onderzoeker Annemarie Wennekers:

Uitgesteld kijken

Toch blijft de televisie het populairste media-apparaat, blijkt uit het onderzoek. Zo'n 95 procent van de bevolking heeft een televisie en gebruikt die ook veel. "Van de drie uur en vier minuten die Nederlanders gemiddeld op een dag kijken, gaat twee uur en 24 minuten naar het televisiekijken op het moment van uitzending", zegt Wennekers.

Maar het uitgesteld kijken, bijvoorbeeld via streamingdiensten als Netflix, is meer in opkomst. "Met name onder jongeren zien we dat het televisiekijken op het moment van uitzending af begint te nemen en dat het andere kijken toeneemt."

Gewoontedieren

Het lezen is niet heel veel minder geworden. In twee jaar tijd daalde dat van 42 minuten naar 37 minuten op een dag. "Maar op de langere termijn is de daling in het lezen wel substantieel", zegt Wennekers. Wel wordt er nog steeds vaker van papier gelezen dan van een scherm. "Het aandeel lezen via een scherm is klein. Mensen zijn gewoontedieren als het gaat om iets als lezen."
Ster advertentie
Ster advertentie