Binnenland
AVROTROS

Deze man 'leest' hoe een brand is ontstaan

foto: unsplash.comfoto: unsplash.com
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze man 'leest' hoe een brand is ontstaan

Het afgelopen weekend woedde er op en aantal plekken in Nederland een grote brand. In Amsterdam moesten er woningen worden ontruimd vanwege een grote fik in een kringloopwinkel en in Zeeland brandde een keukenwinkel tot de grond toe af. Maar wat gebeurt er na afloop, als de brand meester is? Hoe kom je achter de oorzaak van die brand?

Folkert van der Ploeg is een zogeheten brandlezer bij de Twentse brandweer. Hij doet, als de vlammen eenmaal zijn gedoofd, met zijn collega's onderzoek in huizen, winkelpanden en auto's, op zoek naar de aanjager van het vuur. In Stax&Toine vertelt hij zijn verhaal. Er zijn in Nederland 25 brandweerregio's en elke afdeling heeft zo’n vijf brandonderzoekers in dienst. Zij gaan als een ware detective op speurtocht als de vlammen eenmaal zijn gedoofd.

Op zoek naar patronen

Als Folkert een afgebrand pand binnenstapt gaat hij eerst op zoek naar brandpatronen. Zo heb je bijvoorbeeld een V-vorm: het vuur gaat, als het eenmaal aan is, omhoog, en dat leidt dan tot een patroon van de letter V. Gemiddeld duurt het zo'n twee uur om een zaak op te lossen, maar soms is hij ook binnen een halfuur al klaar. Andere klussen daarentegen duren weer langer. "In industriepanden moet je soms wel twee dagen zoeken, en dan werk je ook nauw samen met de politie en verzekeringsmaatschappijen", vertelt Folkert in Stax&Toine.

In tachtig procent van de onderzoeken is na afloop helder waar het vuur is ontstaan en in zestig procent van de onderzoeken is de oorzaak van de brand duidelijk aan te wijzen. En dat is belangrijk, want met een oorzaak is ook vaak duidelijk of een brand is aangestoken, of dat er sprake was van een ongeluk. Met die informatie kan de politie vervolgens verder onderzoek doen als dat nodig is.

Hoe voorkom je brand?

In Folkert’s regio staan schoorsteenbranden met stip op nummer 1 als meestvoorkomende brandoorzaak, gevolgd door branden die in de keuken ontstaan. Ook ontstaat er vaak brand in technische apparaten. Folkert is dan ook heel duidelijk. "Ik trek altijd alle opladers van telefoons uit de stekker, want die heb ik te vaak in de fik zien vliegen."

Ook raadt Folkert aan om een rookmelder te installeren: zo detecteer je eerder een brand, waardoor de kans groter is dat de schade beperkt blijft. "En wat ook goed is om te weten: brand discrimineert. Mensen die rommelig zijn en de zaken minder goed op orde hebben, hebben vaker last van brand dan mensen die dat niet zijn."

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie