Binnenland
AVROTROS

Hoe gaan we de kerstdagen doorbrengen?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe gaan we de kerstdagen doorbrengen?

Een uitgebreid kerstdiner met familie en vrienden aan een lange tafel zit er door corona niet in. Het Outbreak Management Team adviseert de feestdagen met maximaal zes gasten uit de eigen regio te vieren. In Stax&Toine vertelt psycholoog Steven Pont waarom we zo aan kerst hangen.

Video niet beschikbaar

"Kerst is natuurlijk een diner, maar het gaat helemaal niet om eten. Het gaat om het ritueel. Over verbinding en dat is nou net heel erg belangrijk op de momenten dat we ons ongelukkig voelen. Het stelt al gerust als je met iemand kan zijn en dat je het erover kunt hebben. Nu we kerst het hardste nodig hebben, is kerst nog nooit zo ver weg geweest", zo vertelt Pont.

Hoeft geen probleem te zijn

Wat het doet met mensen dat kerst dit jaar sober gevierd moet worden verschilt per persoon. "Kerst staat symbool voor van alles en nog wat. Dieper kun je niet zinken dan alleen te moeten zijn met kerst. Dat is de betekenis die wij met z’n allen hebben gegeven aan kerst. Het heeft met de geboorte van Jezus te maken, maar al het andere is er cultureel bijgehaald. Uiteindelijk is het concept kerst vaak veel leuker dan kerst zelf."

Het hoeft geen probleem te zijn voor mensen om kerst met een beperkt aantal mensen te vieren, zegt hij: "Je kunt ook denken: eindelijk ben ik gelegitimeerd om niet de flauwe grapjes van Oom Theo aan te hoeven horen. Als de kaders versmallen, zoals nu, kun je ook kijken wat je kunt doen om die kaders op te rekken. Sommigen zullen toch met z’n twaalven bij elkaar gaan zitten, of je kunt kijken wat er binnen die kaders mogelijk is. Een van de dingen die je zou kunnen doen is een 3e en 4e kerstdag in het leven roepen."

Creatief zijn

Verslaggever Roos Oosterbaan onderzocht in een tuincentrum of mensen al bezig zijn met plannen maken voor kerst. Een bezoeker vertelt: "Normaal zitten we met een man of 20 tot 30 te eten, maar nu gaan we het spreiden. Dat hebben we een paar jaar geleden wel eens eerder geprobeerd, maar dat gaf nogal wrevel. Wie mag wanneer wel en wanneer niet? Mensen zijn teleurgesteld als ze op een andere dag dan kerstavond moeten komen." Een ander geeft aan stiekem toch wat meer mensen uit te nodigen: "Kiezen doen we niet. Als je moet kiezen moet je mensen kwetsen of teleurstellen en dat wil je niet."

Het advies van Pont is creatief zijn: "Als je denkt ik ga mensen teleurstellen, spreek dan af te loten. Dan is het geen persoonlijke keuze. We zullen, als we ons aan de regels willen houden, iets anders moeten doen dan andere jaren."

Suikerfeest was ook sober

Het Suikerfeest moest eind mei ook al sober worden gevierd door corona. TV-kok Mounir Toub vertelt hoe hij dat heeft gedaan: "De maatregelen waren iets minder scherp en het was iets warmer, dus we hebben het in de tuin gevierd bij mijn broer. Verder hebben we het verdeeld. Normaal gesproken doe je in de Moskee een ochtendgebed. Dat kon niet, want de Moskeeën waren dicht, dus dat hebben we helaas thuis moeten doen met het gezinnetje. Zo hebben we het toch kunnen vieren, maar het was wel anders dan afgelopen jaren."

Hij kan zich dan ook voorstellen dat kerst sober wordt voor veel mensen. "Hoewel ik zelf geen kerst vier kan ik me voorstellen dat mensen samen willen zijn met z'n allen. Dat dat niet kan vind ik heel verdrietig. Je mist samenzijn, de connectie, de aanraking, gezelligheid, ongedwongenheid. Hoe je het ook wendt of keert, je bent er toch continue mee bezig wat wel en niet kan en de sfeer wordt toch bedrukt."

Pont wil daar toch een positieve noot aan toevoegen: "Het kan best zijn dat we 2020 met terugwerkende kracht gaan zien als een hele bijzondere kerst, omdat we samen online bingo hebben gespeeld en dat met z'n allen hebben meegemaakt," besluit hij.

Wat te doen met Kerst?

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie