Binnenland

Mantelzorger Kevin (24): 'Zorgen voor mijn zieke moeder en oma maakt me sterk'

foto: AVROTROSfoto: AVROTROS
  1. Nieuwschevron right
  2. Mantelzorger Kevin (24): 'Zorgen voor mijn zieke moeder en oma maakt me sterk'

Kevin van Stralen is 24 jaar. Hij studeert, heeft een bijbaantje en zorgt elke dag voor zijn zieke oma. Nu zijn moeder ook ziek is geworden, staat hij ook dagelijks voor haar klaar. Hoe combineert hij deze zorg met zijn studie en bijbaan? Kevin vertelt hierover in Radio EenVandaag.

De groep jonge mantelzorgers groeit snel. Een op de vier jongeren tussen 12 en 25 jaar is nu mantelzorger, dat zijn 450 duizend jongeren. Hun aantal stijgt door bezuinigingen in de zorg en doordat meer mensen door kanker een langdurig ziekbed hebben. Een andere belangrijke reden is dat, door het toenemende aantal scheidingen, jongeren vaker alleen staan in de verzorging van hun vader of moeder.

Kevin van Stralen vertelt over zijn rol als mantelzorger in Radio EenVandaag:

Jonge mantelzorger Kevin van Stralen zorgt voor zijn moeder en zijn oma

Eerst zorgde Kevin samen met zijn moeder voor zijn oma, maar sinds zijn moeder ook ziek is geworden, neemt hij die taak helemaal over. Hij doet de huishoudelijke klusjes voor zowel zijn oma als zijn moeder, gaat met ze mee naar het ziekenhuis, doet de boodschappen en gaat geregeld dagjes weg met zijn oma. Kevin: "Mijn oma heeft nog wensen die ik graag wil vervullen. Ze houdt van de markt, dus dan gaan we naar de markt. Of naar het winkelcentrum, dan gaan we naar het winkelcentrum. Alle zorgen die ik voor m'n oma en moeder kan doen, neem ik over."

Zieke vader

Daarnaast heeft zijn vader kanker en woont in Duitsland. Als Kevin een weekend vrij is, gaat hij naar hem toe. "Je rijdt niet even op en neer naar Duitsland. Als ik er heen ga dan wil ik er ook een paar dagen voor uittrekken, maar dan zit ik ook met de thuissituatie van mijn oma en moeder. Maar mijn vader wil ik natuurlijk ook zien." Kevin is enig kind en naaste familie heeft hij niet. "Mijn moeder heeft nog een broer, maar die is verlamd dus die kan ook niks doen. Iedereen die wat kan doen, is ziek."

Bijbaan om rond te komen

Kevins leven staat volledig in het teken van zorg. Daarom heeft hij zijn universitaire studie op een laag pitje gezet sinds ook zijn moeder ziek werd. "Ik wil in ieder geval mijn scriptie voor mijn hbo-opleiding afmaken en daarnaast werk ik nog zoveel mogelijk. om rond te komen. Mijn ouders zijn niet in de positie om mij financieel bij te ondersteunen."

Kevins moeder wil het liefst geen vreemden in haar huis. "Mijn moeder heeft haar eigen manier in het huishouden en de boodschappen. Ze weet hoe ik het doe en hoe ik de boodschappen haal. Mijn moeder heeft het natuurlijk ook niet breed en ik weet precies welke producten en merken zij wil. Iemand anders haalt misschien te dure producten. Ik zorg er ook voor dat het financieel allemaal haalbaar is voor m'n moeder."

Vrienden

Voor Kevin voelt het niet zwaar om te doen: "Het voelt als een gewoonte. Vanuit nature doe ik het en omdat ik een goede band heb met mijn familie wil ik het ook doen. Mijn enige vrije tijd is soms even een serie kijken." Vrienden spreekt Kevin vooral via de telefoon. "Mijn vrienden hebber er gelukkig veel respect voor en mijn beste vriendin Melissa sleept me overal doorheen."

"Als ik om me heen kijk dan zie ik leeftijdgenoten die wel alles kunnen en na schooltijd niks hoeven te doen. Dat lijkt mij soms ook wel lekker, maar aan de andere kant hier leer ik heel veel van en het zijn wel lessen voor het leven. Het maakt me sterk. Ik doe het vanuit m'n hart."

Zijn verhaal behoort tot de tien mooiste verhalen van de Mantelzorg Awards. Je kunt nog tot 10 januari stemmen op de website van Mantelzorg Awards.

Ster advertentie
Ster advertentie