Binnenland
NOS

Zeker 19 gemeenten doen mee met wietproef: gaat het experiment slagen?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zeker 19 gemeenten doen mee met wietproef: gaat het experiment slagen?

Zeker 19 gemeenten willen meedoen aan de proef voor legale wietteelt van minister Grapperhaus van Justitie. Vandaag is de laatste dag dat gemeenten zich kunnen aanmelden. Voor veel gemeenten die zich niet hebben aangemeld, waren de eisen te groot.

Wouter van Egmond van Platform Cannabishouders Nederland vindt het een "aardig" aantal, zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal. "In totaal gaat het om bijna 120 coffeeshops."

Zeker 19 gemeenten willen meedoen met het wietexperiment

Toch zijn er relatief veel grote steden de afgelopen tijd afgehaakt. Amsterdam, de stad met veruit de meeste coffeeshops, noemt de proef in een brief aan de ministers gevaarlijk en onhaalbaar. "Zoals het nu geschreven is, is het gedoemd te mislukken", zei burgemeester Femke Halsema in de gemeenteraad. Ook Rotterdam, Leeuwarden en 's-Hertogenbosch zien niets in de plannen.

Volgens burgemeester Jack Mikkers van 's-Hertogenbosch bestaat er veel onduidelijkheid bij de ondernemers. "Juist dat draagvlak is voor ons van belang." Dat begrijpt Van Egmond van het platform: "Je wil ondernemers het experiment niet door de strot duwen."

Gezond product

Burgemeester Depla van Breda heeft daar minder begrip voor. "Sommige coffeeshophouders hebben een jarenlange relatie opgebouwd met de illegale markt, dus misschien vinden ze het moeilijk om daar afstand van te nemen."

Van Egmond pleit mede daarom voor meer tijd. "We hebben al zo'n vijftig jaar coffeeshops in Nederland. We moeten alle buitenlandse producten vaarwel zeggen en alleen nog maar gereguleerde producten verkopen."

Hij hoopt dat daarmee een veilig en gezond product ontstaat. "Maar een consument moet daar wel vertrouwen in krijgen", aldus Van Egmond.

Hoe de proef er precies uit gaat zien is nog onduidelijk. Ook in de Eerste en Tweede Kamer zijn nog vragen over de voorwaarden. Minister Grapperhaus wil voor de sluiting van de deadline niet reageren.

Ster advertentie
Ster advertentie