Binnenland

Lees een boek!

BNNVARA
foto: Wiki Commonsfoto: Wiki Commons
  1. Nieuwschevron right
  2. Lees een boek!

Het is weer zover. Ik hoor mezelf wanhopig roepen: "Ga iets nuttigs doen!" Vervolgens kijken er minstens twee paar ogen verveeld naar me op met de blik 'oh god ze heeft het weer' en komt er een collectieve grom uit verschillende hoeken.

Een 10-jarige zoon zit languit op de iPad te ‘clash royalen’ en is niet in beweging te krijgen, de 17-jarige zoon tuurt op zijn telefoon naar filmpjes van rare idioten waarvan ik met de beste wil van de wereld de lol niet snap, en de 13-jarige dochter scrolt eindeloos op Instagram waar ze uren kan kijken naar mevrouwen die met gelakte nagels in doosjes vol slijm prikken en pulken en van die smurrie lange draden trekken. Soms komt er dan voor de vorm nog de vraag uit, van een van de drie: “Wat moet ik anders doen dan?” Waarop ik hysterisch schreeuw: “Lees een boek!”

Voorlezen

Dit scenario voltrekt zich toch minstens een keer in de twee weken. Nadat ik mijn ongenoegen heb geuit en heb gepreekt tegen dove oren is er een half uur waarin iedereen even verplicht iets anders gaat doen om uiteindelijk weer spinnend te eindigen in de beginpositie. En dat, terwijl er niet zo lang geleden een tijd was dat de dochter minstens een hele boekenkast per week las. Dat de kleine man elke avond voor het slapen gaan lekker in zijn boek wegdook nadat ik hem had voorgelezen.

Sowieso zijn de jongste twee in lees-opzicht aanzienlijk beter gelukt dan mijn oudste twee. Die heb ik werkelijk alles aangedragen. Vanaf dat ze baby waren lazen we ze voor. Ja, wij waren van die ouders die ervan overtuigd waren dat ook baby’s van voorlezen hielden. Later bood ik ze onder andere Ik Jan Cremer (lekker vies en spannend), Turks Fruit (lekker veel seks), De Passievrucht (gewoon een mooi boek) kinderkranten en volwassen kranten aan, maar echt bekoren kon het ze niet.

Digitaal detoxen

Nu moet ik zeggen dat ik zelf de laatste jaren ook steeds minder ben gaan lezen. Steeds als ik een bladzijde had gelezen móest ik even kijken op mijn telefoon. Je schijnt van digitale media de concentratie van een goudvis te krijgen, en in alle eerlijkheid, ik was in het stadium dat ik ongeveer mijn vissenkom al kon gaan bestellen. Vandaar dat ik mezelf digital detoxte. Ik kan het van harte aanraden. Ik lees weer rustiger en de concentratie is weer opgekropen tot die van een chimpansee.

Nu de kinderen nog. De oudste van 19 appt mij inmiddels regelmatig artikelen uit kranten door. Joepie! En studeert, dus leest. Joepie! De-17 jarige moet voor zijn lijst in 5 HAVO toch echt boeken gaan lezen, al moet ik hem ervoor opsluiten. Joepie! Mijn dochter heeft al zoveel gelezen dat ze even pauze mag en die kleine, hij weet het nog niet, maar die pak ik morgen zijn iPad af.

Phaedra Werkhoven is iedere dinsdag tussen 13:30 en 14:00 uur te horen als co-host in De Nieuws BV Junior

Ster advertentie
Ster advertentie