Binnenland
AVROTROS

Een nacht doorhalen om te leren voor je eindexamens? Volgens experts 'geen goed idee'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Een nacht doorhalen om te leren voor je eindexamens? Volgens experts 'geen goed idee'

Eindexamens voor de middelbare school zijn sinds vorige week weer begonnen. Iedere scholier bereidt zich daar op eigen wijze op voor. Sommigen halen zelfs hele nachten door. De vraag is alleen of dat wel echt zo efficiënt is. EenVandaag-verslaggever Lammert de Bruin zocht dit uit.

Video niet beschikbaar

Op het feit dat sommige leerlingen hele nachten doorhalen om te leren, zegt docent Nederlands Arnoud Kuijpers: "Doe dat alsjeblieft niet. Als er iets slecht is tijdens de examens, dan is het wel een nacht doorhalen. Het vergroot de kans op een black-out en het is echt niet de goede manier om je voor te bereiden."

Feitjes

Is een avond van tevoren stampen inderdaad niet zinvol? Volgens Hedderik van Rijn, hoogleraar Cognitie- en Neurowetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen, is dat een interessante vraag. Je moet namelijk twee dingen uit elkaar houden, zegt hij.

"Als je alleen maar gaat voor een hoog cijfer, dan kan het best nuttig zijn om een avond van tevoren te stampen. Want alle informatie weet je dan misschien niet op lange termijn, maar herken je wel de dag erna op het tentamen. Als je echter wil onthouden voor de lange termijn, dan is een avond van tevoren stampen heel erg slecht."

Examen

Maar, let op: dat betekent niet dat het verstandig is om een nacht door te halen met leren voorafgaand aan een examen, waarschuwt de cognitie- en neurowetenschapper. Dat last-minute stampen is eigenlijk alleen handig bij het herkennen van simpele feitjes, zegt Van Rijn. Maar een examen gaat over veel meer dan enkel feitjes.

Lees het hele artikel op de website van EenVandaag.

EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 16.00 en 17.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie