Naar homepage
Binnenland

Arts-viroloog Anne Wensing: 'Massale campagnes nodig om gedrag te veranderen'
KRO-NCRV

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Arts-viroloog Anne Wensing: 'Massale campagnes nodig om gedrag te veranderen'

Anne Wensing, arts-viroloog bij het UMC Utrecht, zegt in 1 op 1 dat er grote campagnes nodig zijn om jongeren op de gevaren en risico's te wijzen van het COVID-19-virus. Ze hoopt zo dat jongeren, maar ook opiniemakers, beter kunnen uitleggen wat er aan de hand is.

"Ik sprak laatst een student die een bijbaantje heeft in een verpleeghuis, maar 's avonds wel gaat feesten", zegt Wensing tegen Twan Huys. Ze vindt dat mensen goed moeten beseffen wat daar dan de gevolgen van zijn.

Verplichte quarantaine

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid sorteert dinsdagavond al voor op kritiek uit de oppositie. De vrijblijvendheid van twee weken quarantaine, als blijkt dat je in contact bent geweest met een besmet persoon, gaat eraf. En wie zich er niet aan houdt, valt onder het strafrecht.

Wensing: "Je kunt straffen, of kijken of maatregelen voldoende zijn uitgelegd. Ik ben zelf voorstander om verantwoordelijkheid bij de mensen te houden."

Presentator Huys wijst op de mogelijkheid dat besmette mensen zich niet bij de GGD willen melden, uit angst dat ze twee weken verplicht in isolatie moeten, en hun inkomen dan bijvoorbeeld zien verdampen. Wensing vindt dit kortetermijndenken: "Als je het niet doet, zijn de gevolgen groter. Dan moeten er wellicht strengere maatregelen worden genomen."

Russisch 'Spoetnik'-vaccin

Ondertussen claimen de Russen al een succesvol vaccin te hebben tegen het coronavirus, en verwacht President Trump er een binnen een paar maanden. Wensing: "Het zou een enorme stunt zijn, ze hebben goede wetenschappers en artsen in Rusland."

"Maar," zo tempert Wensing de hoopvolle berichten, "dit gaat heel geheim. Meestal gaan hier veel stappen aan vooraf, wordt informatie gedeeld en komen er publicaties in tijdschriften, zodat anderen het kunnen checken. Ik weet er niks van, en kan het dus niet beoordelen."

Wensing doet nu volop onderzoek naar hoe het coronavirus het lichaam binnendringt. Grote bekendheid kreeg ze eind vorig jaar, toen ze twee hiv-patiënten virusvrij kreeg. Een virus wat al sinds de jaren '80 over de wereld raast, en waar tot dusverre geen echt vaccin voor is.

"Als je kijkt naar het HIV-virus, dan is dat veel ingewikkelder dan bijvoorbeeld COVID. Dus wat dat betreft heb ik hoop er tegen corona sneller een vaccin wordt gevonden", concludeert Wensing.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie