Binnenland
WNL

Zit de georganiseerde misdaad achter elektronische bakfietsen?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zit de georganiseerde misdaad achter elektronische bakfietsen?

Fietsen stelen is in Nederland haast een traditie te noemen. Tegenwoordig richten kruimeldieven zich ook op elektronische bakfietsen, ook wel Urban Arrows genoemd. Of worden deze fietsen niet gestolen door kruimeldieven, maar zit de georganiseerde misdaad hierachter? Dat vroeg luisteraar Sirano uit Den Haag zich af.

Volgens bestuurslid Stichting Aanpak Fiets- en E-bikediefstal (SAFE) Thijs Jagt komt het steeds vaker voor dat de georganiseerde misdaad zich waagt aan fietsdiefstal. Mede omdat fietsen tegenwoordig een hoge waarde vertegenwoordigen. Al helemaal de bakfietsen van Urban Arrows. 'Die zijn relatief duurder, waardoor ze attractiever zijn voor het dievengilde', zegt Kuipers tegen WNL-radioprogramma Het Misdaadbureau op NPO Radio 1.

Het is nogal een karwei om een bakfiets buit te maken. Daarnaast raak je zo'n bakfiets ook niet aan iedere straattegel kwijt. 'Daarom denken wij dat het vooral georganiseerde bendes zijn die deze fietsen stelen. Als je die bakfiets met een paar mensen optilt en in een busje schuift, dan heb je 'm en ben je weg.'

Ook regenhoezen, die specifiek van Urban Arrows zijn, worden gestolen, al worden die vaak gebruikt door daklozen om onder te slapen.

Het Misdaadbureau

Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.

Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.

Ster advertentie
Ster advertentie