Binnenland

Steeds meer tijgers gevangen voor toeristen in Thailand

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Steeds meer tijgers gevangen voor toeristen in Thailand

In Thailand is sprake van een snel groeiende tijgertoerisme-industrie. In de afgelopen vijf jaar is het aantal gevangen tijgers in Thailand met een derde toegenomen.

Tijdens onderzoek in 2015 en het begin van 2016 door World Animal Protection waren er 830 tijgers in gevangenschap bij toeristische attracties, in vergelijking met de 623 in 2010 toen deze kwestie voor het eerst werd onderzocht. Dit blijkt uit het rapport ‘Tiger selfies exposed’, de eerste uitgebreide studie van deze bedrijfstak in Thailand.

In de nasleep van het schandaal rond de Thaise Tijgertempel en de sluiting ervan, onthult World Animal Protection, in de aanloop naar Internationale Tijgerdag (vrijdag 29 juli), de ware omvang van het misbruik van gevangen tijgers door de toerisme-industrie in Thailand.

Unieke ontmoeting

Attracties met tijgers, waar toeristen dichtbij en persoonlijk een ‘unieke ontmoeting’ met een wilde tijger in gevangenschap kunnen hebben, worden steeds populairder. Naast een zorgwekkende trend in de aantallen gevangen tijgers, laat het rapport ook de intensiteit van de wreedheid zien, die schuilgaat achter de ‘training’ om de tijgers onderdanig te maken. Zodanig dat het mogelijk is voor toeristen om dichtbij te kunnen komen en ze aan te raken.

De belangrijkste welzijnsproblemen, zo blijkt uit het onderzoek op deze toeristische locaties, waren:

• Tijgerwelpen worden al na 2 à 3 weken na hun geboorte van hun moeders gescheiden;
• Jonge welpen worden getoond aan toeristen, voortdurend bekeken en honderden keren per dag verkeerd behandeld, wat kan leiden tot stress en verwondingen;
• De dieren worden met pijn en angst gestraft om ongewenst agressief gedrag te stoppen. Een medewerker vertelde onze onderzoekers dat de tijgers voor straf geen eten krijgen als ze een 'fout' hebben gemaakt;
• De meeste tijgers verblijven in kleine betonnen kooien of kleine behuizingen met beperkte toegang tot vers water. De helft van de tijgers was in kooien gestopt met minder dan 20 m² per dier, een bleke afspiegeling van de 16 tot 32 kilometer die ze in de natuur ’s nachts zouden kunnen zwerven
• Ruim een op de tien (12%) van de tijgers toonde gedragsproblemen; zoals in hun staart bijten en ijsberen. Dit gedrag treedt meestal op wanneer dieren niet kunnen omgaan met stressvolle omstandigheden of situaties.

Van de zeventien onderzochte grote tijgerattracties in Thailand, had de Sriracha Tiger Zoo in Pattaya, de meeste tijgers in gevangenschap. Deze locatie kende ook de armzaligste omstandigheden - tenminste één tijger was zo mager dat de heupen en ribben zichtbaar waren.

Julie Middelkoop, hoofd van de ‘Wilde dieren – Geen Entertainers’-campagne van World Animal Protection zegt: "Het is zeer verontrustend dat tijdens ons onderzoek er 207 meer tijgers werden misbruikt voor toeristische activiteiten dan vijf jaar geleden.”

"We vragen toeristen om na te denken over het welzijn van de tijgers, en we roepen de reisbranche op om te stoppen met het winst maken over de ruggen van dieren en het promoten van de wreedheid tegen hen. Als je dichtbij een tijger kunt komen, kunt knuffelen of een selfie met een tijger kunt maken, is het per definitie wreed. Doe het niet."

World Animal Protection doet een beroep op:

• Overheden om wereldwijd tijgerattracties te onderzoeken en die te sluiten als duidelijk is dat er sprake is van illegale handel, mishandeling of verwaarlozing
• TripAdvisor en andere reisorganisaties om hun verkoop en promotie van wrede attracties met wilde dieren te beëindigen
• Reizigers om weg te blijven van toeristische attracties die directe interactie tussen mens en dier, zoals knuffelen en selfies met tijgers mogelijk maken.

"TripAdvisor, de grootste reiswebsite ter wereld, blijft wrede toeristische tijgerlocaties promoten en er tickets voor verkopen. Ze zouden echt een deel van de oplossing kunnen zijn en kunnen helpen om het lijden van de tijgers te beëindigen”, aldus Julie Middelkoop.

Bron: WSPA (World Society for the Protection of Animals)

Ster advertentie
Ster advertentie