Binnenland

'Wopke Hoekstra moet als premierskandidaat een alternatief voor Rutte zijn'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Wopke Hoekstra moet als premierskandidaat een alternatief voor Rutte zijn'

[NOS] Wopke Hoekstra wordt de nieuwe lijsttrekker van het CDA. De minister van Financiën is unaniem voorgedragen door het CDA-bestuur. Hoekstra is akkoord na overleg met zijn vrouw en nadat ook de nummer 2 van de lijsttrekkers-verkiezing, Kamerlid Pieter Omtzigt, aangaf het een goed idee te vinden.

"Gisteravond kwam Omtzigt op bezoek bij Hoekstra en hij schaart zich achter deze keuze. Hij vindt dat het CDA geleid moet worden vanuit de regering", zegt politiek verslaggever Roel Bolsius in het NOS Radio 1 Journaal. "De vorige keer stelde Omtzigt zich ook pas kandidaat nadat Wopke Hoekstra bekend had gemaakt dat hij zich niet als partijleider zou opwerpen. Hij vindt het een goede kandidaat."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Donderdagavond maakte Huge de Jonge plotseling bekend dat hij opstapt als partijleider van het CDA. De minister van Volksgezondheid zegt dat hij het te druk heeft met de aanpak van de coronacrisis. "Diezelfde avond werd er al naar Wopke Hoekstra gekeken", zegt Bolsius. "Hij zei toen dat hij formeel nog niks had gehoord en dat als hij de vraag zou krijgen, hij het eerst thuis met zijn vrouw wilde bespreken. Dat heeft hij gisteravond gedaan." Op 9 januari kunnen de leden instemmen met de voordracht.

Premierskandidaat

Het CDA hoopt volgens Bolsius nu op een doorstart van de verkiezingscampagne. "We zitten een kleine honderd dagen voor de verkiezingen. De partij doet het niet goed in de peilingen. De VVD leidt die peilingen veruit. Met Hugo De Jonge leek het niet de goede kant op te gaan. Ze hopen dat er met Wopke Hoekstra een nieuwe uitdager is. Een nieuwe uitdager zelfs voor premier Rutte, dat hij zich als premierskandidaat profileert en dat mensen denken: dat is een goed alternatief, en dus weer op het CDA gaan stemmen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie