Binnenland
NOSNTR

Wat zijn de gevolgen van het verbod op de bouwvrijstelling?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat zijn de gevolgen van het verbod op de bouwvrijstelling?

De rechter zet een streep door de bouwvrijstelling. Bouwprojecten moeten volgens de Raad van State nu allemaal voldoen aan strenge stikstofregels. Ralph Frins, universitair docent omgevingsrecht aan de Radboud Universiteit vertelt over de gevolgen van het besluit in Nieuws en Co.

Rechter zet streep door bouwvrijstelling

Kortzichtigheid

Frins legt uit waarom de Raad van State deze keuze heeft gemaakt. "Die bouwvrijstelling loopt vooruit op maatregelen die onzeker zijn. Kortgenomen is er een hypotheek genomen op de toekomst. Daar mag je in het kader van de onderbouwing van deze vrijstelling geen rekening mee houden." Drie jaar geleden sneuvelde het Programma Aanpak Stikstof, het PAS, om ongeveer dezelfde redenen. De Kamer lijkt daar niet van geleerd te hebben. Frins vertelt dat dit voorbeeld ook vandaag in de uitspraak werd aangehaald. "In de uitspraken bij het PAS werd ook al geoordeeld door de Raad van State dat je geen rekening mag houden met toekomstige effecten die er nog niet zijn. Het is een kortzichtigheid geweest in Den Haag dat ze hier toch weer voor gekozen hebben. Ik kan me niet voorstellen dat juristen hier niet voor gewaarschuwd hebben."

Vertraging

Frins vertelt hoe de vorderingen in de bouwprojecten er nu uit gaan zien. "Ik denk niet dat de hele bouw stil komt te liggen. Er is geen algehele bouwstop aan de orde. Maar er moeten wel nieuwe stikstof-berekeningen gemaakt worden voor al deze bouwactiviteiten. De stikstof-berekenaars die dat doen zitten tot over hun oren in het werk. We hebben al drie jaar de stikstofcrisis en al die tijd zijn de berekenaars daar al druk mee bezig geweest. Ik denk dat heel veel bouwprojecten hierdoor vertraging oplopen. Het zal zeker een aantal maanden vertraging zijn." Of Frins zich zorgen maakt over het groeiende tekort aan huizen? Dat niet. "We hebben nog heel veel huizen nodig, maar dramatisch is het niet. Het gaat om projecten van honderden woningen. Dat soort projecten zullen de gevolgen zeker voelen. Maar projecten die ver van natuur liggen en die wat kleiner zijn zullen niet veel voelen van de gevolgen van deze regel. En dat zijn er een hoop", eindigt Frins.

item bouw

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie