Binnenland

'Er is er maar één die Oranje naar het WK kan brengen en dat is Louis van Gaal'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Er is er maar één die Oranje naar het WK kan brengen en dat is Louis van Gaal'

[NOS - RAD1] Na lang beraad was daar gisteravond de mededeling van de KNVB: Danny Blind is ontslagen als bondscoach. De bond rekent hem de nederlaag tegen Bulgarije zwaar aan. Nu het doek is gevallen voor Danny Blind, werpt de vraag zich op wie hem moet gaan opvolgen.

Volgens Matty Verkamman, journalist en chroniqueur van het Nederlands elftal is er eigenlijk maar één ideale opvolger: Louis van Gaal. "Hoe je ook tegen de persoon Van Gaal aankijkt, hij is toch de beste coach die Nederland kent", meent Verkamman. "Iedereen roept nu dat Oranje kansloos is voor het WK in Rusland, maar dat hoeft niet per se zo te zijn. Als Oranje in juni wint van Luxemburg, Bulgarije punten tegen Wit-Rusland verspeelt en Zweden verliest van Frankrijk, dan staat Nederland gewoon weer tweede en is er weer uitzicht op plaatsing. Dus voor Louis is er echt nog wel iets te winnen en ik denk dat het hem wel zal aanspreken om nog een keer zo'n WK-eindronde mee te maken. Er is er maar één die dat zou kunnen en dat is hij."

Drie keepers

Bij de oefeninterland tegen Italië komende dinsdag, nemen Fred Grim en Frans Hoek de taken van Danny Blind over. "De belangrijkste voetbalploeg van de KNVB wordt nu geleid door een technisch directeur die keeper is. De huidige bondscoach - Fred Grim - is oud-keeper en die wordt geassisteerd door iemand die keeper was. Dit is de gekte ten top."

Quote

Je slaat toch een modderfiguur wanneer je je belangrijkste voetbalploeg laat leiden door drie keepers"?

Matty Verkamman

"Niets ten nadele van die drie mensen, maar je slaat toch een modderfiguur wanneer je je belangrijkste voetbalploeg laat leiden door drie keepers? Die onzin moet maar eens snel afgelopen zijn", aldus Verkamman.

Strootman

Volgens Verkamman was het ontslag van Blind onvermijdelijk en eerder te laat dan te vroeg. "Deze kwalificatie is begonnen onder Danny Blind, terwijl dat al helemaal niet meer had gemoeten. Hij was mede-verantwoordelijk voor de afgang tijdens de EK-kwalificatie door twee keer te verliezen van IJsland. daarmee lever je al een wanprestatie. Ook het 0-3 verlies tegen Turkije was verschrikkelijk en het was dus een prima moment geweest om er in de zomer al mee te kappen. Danny Blind heeft als coach gewoon nog nooit iets gepresteerd. Niet alleen het opstellen van De Ligt - wat een belachelijk avontuur was - maar ook z'n coaching tijdens de wedstrijd was gewoon slecht. De aller-, allerslechtste speler was Kevin Strootman. Die werd niet gewisseld, maar Wijnaldum wel. Dat vind ik zaken die je een bondscoach wel echt mag aanrekenen.'

Ster advertentie
Ster advertentie