Binnenland
NOS

Omstreden Indiase film alsnog op het witte doek

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Omstreden Indiase film alsnog op het witte doek

Bollywoodflm Padmavati leidde tot onlusten in India, maar donderdag is de omstreden film alsnog in première gegaan. Onder strenge veiligheidseisen welteverstaan. "Padmavati valt slecht bij de Rajput-kaste", vertelt journalist Devi Boerema.

Onlusten, bedreigingen en protesten: de film wordt al wekenlang omgeven door een hoop onrust. Eigenlijk stond Padmavati gepland voor 1 december, maar vanwege de bedreigingen werd de première uitgesteld.

De speelfilm gaat over koningin Padmavati en is gebaseerd op een gedicht van de Rajput-kaste. In het verhaal, dat zich afspeelt in de de dertiende of veertiende eeuw, strijden een moslimkoning en een hindoekoning om de liefde van Padmavati.

"Volgens geruchten zat er een liefdesscene in de film tussen Padmavati en de moslimkoning. Dat kon niet in hoofden van leden van de Rajput-kaste", legt Boerema uit.

De Rajputs

De Rajput-kaste bestond van oudsher uit Indiase krijgers. Koningin Padmavati was volgens het verhaal de koningin ervan. Mensen die tot de kaste behoren geloven volgens NOS-correspondent Aletta André dat iedereen afstamt van de vorsten. Tegenwoordig heeft de kaste niet zoveel macht meer op economisch en politiek gebied.

Boerema bekeek de film voor NOS Met het Oog op Morgen. "Het saillante is dat zo'n liefdesscene niet eens in de film zit. Het is een prachtig eerbetoon aan de Rajputs en hoe zij hun eer verdedigen", vervolgt Boerema. Films over de historische betrekkingen tussen moslims en hindoes liggen volgens haar wel vaker gevoelig in India.

Strenge regels

In India zijn de regels op het gebied van films streng. Zo werd de film Fifty Shades of Grey door de Indiase dienst die films keurt verboden. Ook worden seksscènes regelmatig uit Hollywood-films geknipt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie