Binnenland

Onno Ruding: bonusregels moeten versoepeld worden

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Onno Ruding: bonusregels moeten versoepeld worden

De Nederlandse bonusregels voor bankiers zijn zo streng dat we waarschijnlijk de komst van tal van internationale banken na de Brexit mislopen. Volgens oud-Minister van Financiën en bankier Onno Ruding moet nu ingegrepen worden, willen we niet ook de komst van financiële instellingen missen.

Sinds de Britten kozen voor de Brexit plannen overwegen banken een overstap naar het Europese vasteland. Amsterdam was in beeld, maar meerdere banken lijken toch te kiezen voor Frankfurt. Ook Dublin wordt een serieuze optie vanwege het aantrekkelijke vestigingsklimaat. In deze landen geldt niet de omstreden Nederlandse bonusregeling, die bepaalt dat topbankiers maximaal 20% van hun jaarsalaris als bonus kunnen ontvangen. In de rest van Europa kan een bonus van 100% verdiend worden met uitzonderingen tot 200%.

Daarmee lijkt een massale verhuizing van Londen naar Amsterdam van de baan. “Het had heel veel werkgelegenheid en belastingontvangsten op kunnen leveren,” stelt Ruding. “Ik ben bang dat de race nu gelopen is. Dit soort beslissingen nemen banken tijdig en zijn bij velen al genomen.” Met name de rol van de huidige Minister van Financiën, Jeroen Dijsselbloem, wordt bekritiseerd. “Er zijn wel uitzonderingsposities in de wet, maar die blijken onvoldoende te zijn om banken hierheen te laten verhuizen.”

PvdA blij met huidige regels

Europarlementariër Paul Tang (PvdA) wil van de kritiek niks weten. “Je kunt als land een opvatting hebben over wat voor bedrijven je wilt hebben. De banken waar het nu over gaat namen in het verleden risico’s op kosten van de belastingbetaler. Wij willen bedrijven die niet alleen kijken naar het belang van de aandeelhouders, maar ook de samenleving.” Als je de bankenregels aanpast trek je volgens de Europarlementariër ‘graaiers’ aan.” Tang denkt zelfs dat een eventuele formatie met de PvdA op dit punt zou struikelen.

Kans op Financiële instellingen

Toch is alle hoop volgens Ruding niet verloren. Hij denkt dat Nederland nog voldoende plaats kan bieden aan andere financiële instellingen. “In Amsterdam zijn ze actief bezig om allerlei FinTech-bedrijven naar Nederland te halen.” Om dat voor elkaar te krijgen zou wel het bonusbeleid versoepeld moeten worden, al mogen ook daaraan volgens Ruding wel strenge eisen gesteld worden. “Ik ben er voorstander van om bonussen niet direct uit te keren, maar pas na een aantal jaar. Ook moet, als blijkt dat een fout gemaakt is, de bonus teruggehaald kunnen worden.”

Ster advertentie
Ster advertentie