Binnenland
BNNVARA

Vijf natuurboeken in de race voor de Jan Wolkers Prijs 2018

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Vijf natuurboeken in de race voor de Jan Wolkers Prijs 2018

Veldgidsen, kinderboeken, poëziebundels, naslagwerken en romans. Op de redactie van Vroege Vogels zijn ruim honderd natuurboeken binnengekomen. Uit dit gevarieerde aanbod heeft de jury vijf boeken geselecteerd die kans maken op de titel ‘beste Nederlandse natuurboek van 2018’. Deze shortlist van de Jan Wolkers Prijs is zojuist bekend gemaakt in Vroege Vogels op NPO Radio 1. Op zondag 21 oktober wordt de winnaar bekend gemaakt, tijdens een speciale uitzending in Rijksmuseum Boerhaave in Leiden.

Vijf nominaties Jan Wolkers Prijs 2018

Shortlist Jan Wolkers Prijs 2018 (in alfabetische volgorde):

  • Binnenstebinnen - Jan Paul Schutten en Arie van ’t Riet - Uitgeverij Gottmer.
  • Darwin in de stad - Menno Schilthuizen - Uitgeverij Atlas Contact.
  • De Meerkoet - Remco Daalder - Uitgeverij Atlas Contact.
  • Rotgrond bestaat niet - Gerbrand Bakker - Uitgeverij Cossee.
  • Wieren - Miek Zwamborn - Uitgeverij van Oorschot.

De jury spreekt van een uitzonderlijk goed jaar voor de natuurboeken, mede te danken aan het thema van de Boekenweek 2018. Daardoor werden naast non-fictie ook romans en poëzie ingezonden voor de prijs. ‘Het voordeel was een zeer rijke oogst, het nadeel voor de jury is dat er veel moois buiten de boot moest vallen. We hadden met gemak een shortlist van wel tien boeken kunnen maken. Maar dat is luxeleed. Met deze shortlist hebben we het neusje van de zalm te pakken in de Nederlandse natuurschrijverij’, aldus de jury.

Jan Wolkers Prijs

De Jan Wolkers Prijs is een initiatief van Vroege Vogels, het Wereld Natuur Fonds en de Volkskrant. De prijs wordt dit jaar voor de zesde keer uitgereikt, bestaat uit een geldbedrag van 5.000 euro en een originele tekening van de winnaar, gemaakt door Siegfried Woldhek. De jury bestaat uit Karina Wolkers, Allard Stapel (Wereld Natuur Fonds), Jean-Pierre Geelen (de Volkskrant) en Daniel Gulpers (Vroege Vogels).

Eerdere winnaars van de prijs zijn: Dik van der Meulen - De kinderen van de nacht (2017), Albert Beintema - De grutto (2016), Louis Schoonhoven e.a. - Niet zonder elkaar (2015), Remco Daalder - De gierzwaluw (2014) en Simon van der Geest – Spinder (2013).

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie