Binnenland
KRO-NCRV

'Dit levert een generatie op die gewend is dat ze bediend wordt'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Dit levert een generatie op die gewend is dat ze bediend wordt'

"Het is heel belangrijk dat je op een goed moment het huis uitgaat, in een veilige omgeving leert hoe het is om te wonen zonder paps en mams, en hoe het is om huur te betalen", zegt opvoeddeskundige Marina van der Wal over studenten die steeds langer thuis blijven wonen, bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Studerende jongeren blijven steeds langer thuis wonen. Dit heeft volgens het CBS te maken met het nieuwe leenstelsel dat zelfstandig wonen voor veel studenten onbetaalbaar maakt. Een andere reden is de woningschaarste. Het CBS geeft aan dat ook werkende jongeren steeds langer thuis blijven wonen.

Bij Stand.nl werd er gepraat over de stelling: Studenten moeten kunnen wonen in de stad waar ze studeren.

Van der Wal maakt zich zorgen over de effecten van dat langer thuis blijven wonen, zowel op de jongeren als op hun ouders. De eerste periode zelfstandig wonen ziet ze als een oefening voor het latere leven. "Je leert hoe het is om met andere mensen dan je eigen gezinsleden te wonen." Ook benoemt ze betalingen van vaste lasten die gewoon doorlopen als je op vakantie gaat. "Dit zijn allemaal belangrijke oefeningen voor het echte volwassenenwerk."

Stempel

Van der Wal denkt dat deze tijd een flink stempel gaat drukken op jongeren. "Dit gaat een generatie opleveren die gewend is dat ze bediend wordt, want als ouders heb je toch nog altijd de neiging om dat wasje te draaien of om dat potje te koken. Ze worden dus heel erg verzorgd."

De opvoeddeskundige denkt dat wanneer je die fase niet op tijd meemaakt, je brein een bepaalde ontwikkeling misloopt. "Dat moet je dan later op een minder natuurlijke manier leren: bijvoorbeeld als je in een relatie zit of een gezin hebt. Dan zijn de consequenties van het 'spelen', en het af en toe mislukken, veel groter."

Van Der Wal benoemt dat het ook in belang is van de ouders dat kinderen op tijd uit huis gaan. "Het is voor de ontwikkeling van jezelf in de ouderrol heel belangrijk dat je wat afstand kunt nemen en dat je kinderen ruimte kunt geven. Daarmee geef je ook jezelf ruimte."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie