Binnenland
NTR

De situatie in gevangenissen dreigt onhoudbaar te worden door de coronamaatregelen.

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. De situatie in gevangenissen dreigt onhoudbaar te worden door de coronamaatregelen.

De situatie in gevangenissen dreigt onhoudbaar te worden door de coronamaatregelen. Dat schrijven anonieme medewerkers in een brandbrief aan het ministerie van Justitie. Kwesties bespreekt hoe de sfeer grillig wordt nu gevangenen minder mogen recreëren en ook bezoek niet meer welkom is. Daarnaast zou ook het gebrek aan softdrugs de sfeer niet helpen.

Softdrugs en bezoek

"Ik heb het met verbazing gelezen", zegt Toine Bakermans over de brief. Toine is ex-gedetineerde en u werkzaam voor Stichting de Nieuwe Kans, waar hij veel te maken heeft met ex-gedetineerden.

"Over de softdrugs zou ik zeggen: nee, je moet iets anders verzinnen. Bezoek zou ik wel toestaan. Op een andere manier misschien, bijvoorbeeld één persoon of de tafels verder uit elkaar, maar in ieder geval bezoek. Het is een recht van gedetineerden."

Quote

Dit is een goedkope maatregel

John van de Putte

Ook voormalig gevangenisdirecteur John van Putte vindt de wietverschaffing moreel verwerpelijk. "Als er onrust is omdat ze beperkt zijn in de beweging, dan moet je programmatisch meer bieden. Dus niet makkelijkste route kiezen. Het is zeer vreemd als je als justitie in je kerntaak hebt staan dat marihuana strafbaar is, maar je nu bijna als dealer gaat optreden."

Gevolgen van decennia lang bezuinigen

"Deze periode gaat voorbij", vervolgt John. "Dit is een goedkope maatregel. De problematiek zit veel dieper. Het grootste probleem is de decennia lange golf van bezuinigingen op alle fronten; kwaliteit en kwantiteit van personeel. Daar pluk je in zo'n crisissituatie de wrange vruchten van."

Danielle Troost, advocaat, vindt dat er meer nadruk moet komen op gedetineerden. "Verlies hen ook niet uit het oog. Zeker als de maatregelen langer gaan duren. Zorg ervoor dat ze hun kinderen wel kunnen zien. De belangen zijn groot. Als iemand een baby thuis heeft zitten dan is contact heel veel waard."

Niet alleen maar slecht nieuws

Er zijn vanuit de gevangenis ook mooie initiatieven. Zo heeft Danielle een cliënt die juist iets wil doen voor de maatschappij: het inpakken van desinfectiemateriaal bijvoorbeeld, of het produceren en verpakken van mondkapjes. "Ik denk dat het heel positief kan werken. Zeker als je met twee personen in een cel zit, kan het benauwend zijn en dan is het belangrijk dat je dagbesteding hebt."

Kwesties

Een live debatprogramma over actuele, controversiële kwesties. Marianne van den Anker praat elke zondagavond vanaf 20:00 uur met betrokkenen, politici en deskundigen op locatie.

Ster advertentie
Ster advertentie