Binnenland
MAX

Fotograaf Loek Buter: 'Onze volksaard is terug te zien in ons landschap'

foto: Loek Buter
  1. Nieuwschevron right
  2. Fotograaf Loek Buter: 'Onze volksaard is terug te zien in ons landschap'

Perfecte rechtlijnige akkers, strak aangeharkt land... weinig landschappen zijn zo netjes ingedeeld als de Nederlandse. Het fascineert fotograaf Loek Buter al jaren. Hij maakte er de fotodocumentaire 'Tekentafellandschap' over. Over die documentaire vertelt hij in Villa VdB.

Loek Buter, die in 2022 de fotografieprijs 'De Zilveren Camera' won, is vooral gefascineerd door het lijnenspel. "Dat beeld had ik al jaren geleden in mijn hoofd. Vorig jaar heb ik een drone aangeschaft waarmee ik dat lijnenspel vanuit de lucht kan fotograferen. Hiermee laat ik eigenlijk de tekentafel zien, waar die landschappen zijn ontworpen."

Rechtlijnige volksaard

In het buitenland ziet Loek Buter veel minder van zulke aangeharkte landschappen. "Ik ben veel in België en Frankrijk geweest en daar zijn de landschappen een stuk minder efficiënt ingericht." Hij heeft wel een idee waarom wij ons landschap dan wel zo strak inrichten. "We moeten met 18 miljoen inwoners in Nederland ons landschap heel efficiënt inrichten. We staan onszelf de verrommeling in ieder geval niet toe."

foto: Loek Buter

Maar volgens Buter ligt hier ook een diepere reden ten grondslag. "Dit is ook terug te leiden naar onze rechtlijnige volksaard en onze calvinistische cultuur. Je moet laten zien dat je hard werkt, alles op orde hebt en dat alles er netjes uitziet. Dat dwingt respect af."

Tulpenveld

Koen Buter heeft van al zijn fotos wel een favoriet. "Dat is 'Tulpenveld met ringvaart', een veld met verschillende kleuren tulpen, van paars tot lila, roze en wit. En dan met een ringvaart die er organisch omheen gekronkeld is. Dat veld tulpen zorgt voor een heel mooi kleurrijk lijnenspel."

foto: Loek Buter

Tijdens het fotograferen sprak Buter ook met enkele boeren. "Nadat ik een veld versgemaaid gras had gefotografeerd met de drone, kwam ik de boer van die akker tegen. Hij verontschuldigde zichzelf dat hij zijn GPS-systeem niet had gebruikt, waardoor de lijnen misschien niet helemaal recht zouden zijn. Dat is echt kenmerkend voor het Nederlandse landschap."

foto: Loek Buter

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie