Binnenland
NOS

Russische jachten mogen Nederland niet uit: 'Werven werken ondanks grote impact volledig mee'

foto: ANP/archieffoto: ANP/archief
  1. Nieuwschevron right
  2. Russische jachten mogen Nederland niet uit: 'Werven werken ondanks grote impact volledig mee'

De douane heeft bij Nederlandse jachtbouwers veertien jachten van Russische eigenaren onder verscherpt toezicht gesteld. Dat meldt minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken in een brief aan de Tweede Kamer. In het NOS Radio 1 Journaal meer uitleg van directeur-generaal Nanette van Schelven bij de douane.

Video niet beschikbaar

Het gaat om twaalf jachten in aanbouw, waaronder superjachten van meer dan 35 meter, en twee jachten in onderhoud. De luxeschepen mogen het land niet uit vanwege de sancties tegen Rusland, president Poetin en honderden rijke zakenlieden die hem steunen. De jachten mogen ook niet formeel geleverd en overgedragen worden aan de eigenaren.

Volledige medewerking

De douane onderzocht de markt van jachtbouwers en -handelaren. "We merken dat de werven in Nederland ondanks de grote impact van de sancties volledig meewerken", zegt Nanette van Schelven, directeur-generaal Douane. Bij vijftien werven en vijf handelaren loopt nog een nader onderzoek.

Hoekstra schrijft ook dat er inmiddels 516 miljoen euro aan tegoeden is bevroren en dat er voor 155 miljoen aan transacties is tegengehouden. Verder controleert de Douane vrachtzendingen naar Rusland en Belarus. Er zijn onder meer 30.000 containers onderzocht.

Bevriezen

De uitvoering van de sancties komt in Nederland langzaam op gang. Oud-minister Blok is maandag aangesteld als coördinator sanctienaleving. Hij moet toezicht gaan houden op het bevriezen van Russische tegoeden in ons land, het tegengaan van financiële transacties en het beslag leggen op huizen en boten van Russische oligarchen.

r1jn russische jachten

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie