Binnenland
KRO-NCRV

Jan Terlouw: 'Raadselachtig wat Rutte doet met dividendbelasting'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jan Terlouw: 'Raadselachtig wat Rutte doet met dividendbelasting'

Raadselachtig en slecht voor het vertrouwen in de politiek. D66-coryfee Jan Terlouw begrijpt helemaal niks van de afschaffing van de dividendbelasting. “Ik heb nog nooit zo’n impopulaire maatregel gezien”, zegt hij in 1 op 1.

Volgens Terlouw is de afschaffing van de dividendbelasting een probleem voor de geloofwaardigheid van de politiek en zou dat alleen al een reden moeten zijn om de afschaffing niet door te laten gaan. “Als 85 procent van de bevolking het niet wil en het niet in de verkiezingsprogramma’s stond. Wat doe je dan met de geloofwaardigheid van de politiek? Democratie betekent: de politieke macht berust bij de bevolking. Waar is die politieke macht als zo’n grote meerderheid het niet wil en het wordt toch doorgezet. Daar moet je als democraat toch eens goed over nadenken."

Jan Terlouw: ‘Raadselachtig wat Rutte doet met dividendbelasting’

Kabinetscrisis waard?

Mocht er in de Tweede of Eerste Kamer niet genoeg steun zijn voor het voorstel om de dividendbelasting af te schaffen, dan dreigt er een kabinetscrisis. Maar volgens Terlouw is de maatregel geen crisis waard en is dat ook helemaal niet nodig. “De laatste jaren vindt men dat de regering nooit eens een nederlaag mag leiden. Waarom niet? Waarom mag een voorstel niet een keer afgestemd worden, dat de regering dan zegt: dan doen we toch wat anders.”

'Enige deining'

Dat Terlouw zich nu in het debat over de dividendbelasting mengt, was eigenlijk niet de bedoeling. In de podcast Betrouwbare Bronnen van Jaap Jansen riep hij de Eerste Kamer-fractie van D66 op om tegen de afschaffing te stemmen. "Ik dacht dat die podcast pas over een maand of twee online zou komen. Midden in dat gesprek van een uur heb ik dat gezegd. Dat geeft nou opeens enige deining, dat was helemaal mijn bedoeling niet. Ik wil me helemaal niet zo bemoeien met wat er in Den Haag gebeurt. Maar mensen komen me dan toch dingen vragen en tja, dan gebeurt dat."

Ster advertentie
Ster advertentie