Binnenland
AVROTROS

Jullie vragen en antwoorden uit het coronaspreekuur

foto: Radio 1foto: Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Jullie vragen en antwoorden uit het coronaspreekuur

In het coronaspreekuur op NPO Radio 1 worden al jouw vragen rondom het virus beantwoord. Bij Stax&Toine worden vandaag de kwesties door Hans Biesheuvel (Ondernemend Nederland) en huisarts Wieger van de Kolk behandeld.

Waarom is de social distancing-afstand in het ene land 1 meter en in het andere land 1,5 of 2? Waar is dat op gebaseerd?
Huisarts Wieger van de Kolk heeft het uitgezocht: "Er zit een wetenschappelijke basis achter. Een jaar of 10 geleden is er in de Verenigde Staten onderzoek gedaan onder gewone grieppatiënten. Die mochten uitvoerig hoesten en proesten vanuit een bed, en rondom dat bed stonden bakjes. Zo konden ze kijken hoeveel virusdeeltjes nou over verschillende afstanden verspreid werden. Je zag dat de bakjes die dichtbij stonden, veel meer virus bevatten."

En dus moet er een arbitraire afstand worden gekozen. Van De Kolk: "Anderhalve meter lijkt wel een polderafstand, en het lijkt erop dat het ook goed te onthouden is."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hoe belangrijk is het dat er één sluitende oplossing komt voor het virus, vanuit ondernemers-perspectief?
Hans Biesheuvel (Ondernemend Nederland) benadrukt het belang van testen: "Als ik dan getest wordt en ik heb geen corona, dan zou ik zeggen dat ik weer aan het werk kan. Maar ik ben natuurlijk geen medicus."

Biesheuvel heeft wel een duidelijke prioriteit: "Ik denk dat de beroepsbevolking zo snel mogelijk weer aan het werk krijgen het allerbelangrijkste is, zodra het virus is ingedamd. We kunnen nooit allemaal tegelijk weer aan het werk, of naar het strand of een restaurant. Maar ik denk: hoe meer we testen, hoe meer mensen dat wél weer kunnen gaan doen. Heel belangrijk, ook om het onderlinge vertrouwen weer te herstellen."

Is de schenking van 4000 euro voor ondernemers netto, of gaat er nog schenkbelasting vanaf?
"Ik kan deze vragensteller geruststellen: de 4000 euro is netto. Er hoeft geen belasting over betaald te worden. Het is een gift van de overheid, je hoeft ook niet terug te betalen. Dus het is een klein steuntje in de rug voor iedere ondernemer die het lastig heeft."

Ik heb ernstig longemfyseem. Kan ik dan nog beademd worden, als er al zoveel longblaasjes kapot zijn?
"Longemfyseem bestaat in allerlei gradaties, maar het is een aandoening waarbij de longblaasjes kapot gaan en de longen ook veel stugger worden. Als je dan ziek wordt en je moet beademd worden, dan kan het wel voor extra problemen zorgen", legt Wieger van de Kolk uit.

"Maar het is zeker niet zo dat mensen met longemfyseem per definitie niet beademd worden. Dat is een afweging die in het ziekenhuis gemaakt moet worden", benadrukt de huisarts.

Meer vragen? Stel je vragen via de NPO Radio 1 app en hoor je antwoord terug in het corona-spreekuur.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie