Binnenland
KRO-NCRV

Energietransitie of natuurbehoud? 'Vogel kan verdwijnen, een windmolen gaat niet dood als je 'm verplaatst'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Energietransitie of natuurbehoud? 'Vogel kan verdwijnen, een windmolen gaat niet dood als je 'm verplaatst'

De energietransitie en natuurbehoud zijn vriendjes van elkaar, zegt Ed Nijpels, voormalig voorzitter van het Klimaatberaad bij Spraakmakers. Dat ze elkaar ook kunnen bijten erkent hij, maar dat vraagt creativiteit en bestuurlijke keuzes. "Een vogel komt niet meer terug, een windmolen gaat niet dood als je 'm op een andere plek zet."

Natuurbehoud staat hoog op de agenda. Maar het behalen van klimaatdoelen ook. En soms botsen die twee. Zo komt er in de provincie Gelderland bijvoorbeeld voorlopig geen toestemming voor nieuwe windmolenparken in een straal van acht kilometer rond de Veluwe. Dit om te voorkomen dat de wespendief, een kwetsbare vogelsoort, zich te pletter vliegt tegen de wieken.

Energietransitie of natuurbehoud? "Dat is een valse tegenstelling", zegt Nijpels. "Ze helpen elkaar en zijn vriendjes van elkaar." Maar dat beide doelen kunnen conflicteren, dat erkent hij wel. "Dan zul je een andere oplossing moeten vinden. Die vogel, die komt niet terug als 'ie definitief verdwijnt. En een windmolen? Die kun je altijd op een andere plek zetten. Die gaat niet dood. Dus wat dat betreft is het heel simpel: ga op zoek naar plekken waar die windmolen wel terechtkan. Zonder dat die de natuur schade aanbrengt."

Besturen is geen feestvieren

Het is aan de politiek om de afweging te maken. "Besturen is een ingewikkeld vak. Het is niet altijd feestvieren. Dus je moet af en toe die keuzes maken. Maar maak niet de tegenstelling dat ze elkaars vijanden zijn."

Dat zegt ook Annie van de Pas, directeur van Natuur en Milieufederaties. "We hebben het allebei nodig. We moeten echt die energietransitie in en we moeten de natuur versterken." Wat haar betreft kan het soms zelfs op dezelfde plek. "De energietransitie is een ruimtelijke ingreep. En met die ruimtelijke ingreep kunnen we in feite ook natuur herstellen."

Bank gooit deur dicht

Ze geeft een voorbeeld. "Je kunt ook een zonnepark maken, en de salamander die daar zit niet alleen behouden, maar er ook voor zorgen dat hij een beter leven krijgt. Dat kan heel simpel met een goed ontwerp, goed beheer en een goede voor- en nameting."

Volgens haar staan nu alleen de "financiële prikkels de verkeerde kant op" en daarom lukt dat heel moeilijk. "Als je dus zo'n energieproject wil maken en je gaat geld vragen, dan gooien zowel de bank als het Rijk de deur dicht. Want ze zeggen: het levert te weinig op, er kunnen minder panelen op. En dan kom je onderaan de stapel."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie