Binnenland
EONOS

KNZB-directeur Jan Kossen vindt het mooi geweest

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. KNZB-directeur Jan Kossen vindt het mooi geweest

Na twaalf en een half jaar vertrekt Jan Kossen bij de KNZB. Vanaf 2006 stond hij als directeur aan het roer van de zwembond en maakte hij hoogte- en dieptepunten mee. Hij juichte bij de gouden medailles van de waterpolovrouwen en Ranomi Kromowidjojo, en hij baalde tijdens de Spelen van Rio waar de medailleoogst nul was.

De sportbestuurder was uitgenodigd in Langs de Lijn En Omstreken om over zijn carrière bij de bond te praten, maar hij werd ingehaald door de actualiteit. De positieve dopingtest van rugslagspecialiste Kira Toussaint werd openbaar gemaakt en daarover gaf hij ook tekst en uitleg. De manier waarop de zaak moet worden aangepakt, maar ook de zorg voor de sporter zelf. "Je moet beseffen wat een mokerslag dit voor de sporter is. Een sporter die van zichzelf ontzettend integer is." Het is in zijn loopbaan de tweede keer dat Kossen met een positieve dopingtest wordt geconfronteerd. De eerste had te maken met een ziekte en ook in dit geval denkt hij dat ter goeder trouw werd gehandeld.

Jan Kossen en de dopingkwestie.mp3

De teleurstellende prestaties van de zwemploeg bij de Olympische Spelen in 2016 betekende het begin van het einde van de carrière bij de KNZB. Vooral omdat iedereen die in de topsport werkzaam is denkt in olympische periodes van vier jaar. "2016 was een ongelooflijk zwaar jaar, fysiek ook voor mij en voor mijn vrouw." legt Kossen uit. "Wat er thuis gebeurt, daar leeft zij in mee. Als de vakantie wordt opgebroken wordt ook haar vakantie opgebroken." Daarom zag de KNZB het niet zitten om nog een keer zo'n jaar mee te maken.

Jan Kossen over carrière.mp3

Maar gelukkig overheersen de hoogtepunten uit die twaalf jaren. Vooral de Europese titel van de waterpolovrouwen afgelopen zomer heeft indruk gemaakt. Onder leiding van Robin van Galen werd tien jaar geleden de olympische titel veroverd waarna een mindere periode aanbrak. "De dames zijn drie keer tweede geworden op een EK en WK maar hebben weer niet de Spelen gehaald. En dan nu weer de gouden medaille, dat is wel een geweldige ontlading. Voor mij niet zo zeer de medaille op zich maar het proces dat is ingezet en wat tot dat resultaat leidt."

Ster advertentie
Ster advertentie