Binnenland
MAX

Vanaf vandaag verdienen vrouwen de rest van het jaar niets meer

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vanaf vandaag verdienen vrouwen de rest van het jaar niets meer

Het is vandaag Equal Pay Day: een dag die in het leven geroepen is om aandacht te vragen voor de loonkloof tussen mannen en vrouwen. Nog altijd verdienen vrouwen gemiddeld een stuk minder dan mannen. Indeed.nl nam honderden vacatures onder de loep om te kijken naar de aanleiding van het probleem: ontbrekende salarisinformatie. Wat blijkt: bij meer dan de helft ontbreekt het salaris.

"De loonkloof bestaat nog steeds in Nederland. Vrouwen krijgen per gewerkt uur gemiddeld zo'n 13 procent minder dan mannen" vertelt Kelly Oude Veldhuis van Indeed bij Villa VdB. "Gemiddeld verdienen vrouwen €300.000 minder in hun hele carrière."

Equal Pay Day is de dag waarop vrouwen de rest van het jaar niets meer zouden verdienen, wanneer de salarissen gelijk met die van mannen zouden zijn. Zijn werkgevers zich wel bewust van dit probleem? Zeker niet, vertelt Oude Veldhuis: "We hebben vijfhonderd werkgevers ondervraagd. 49 procent van hen zegt dat er bij hun bedrijf geen loonkloof bestaat. Maar dat kan natuurlijk niet kloppen wanneer de gemiddelde kloof nog steeds 13 procent is." Dat maakt het een complex probleem: "Het wordt lastig om de kloof te dichten als werkgevers zich hier niet bewust van zijn."

Quote

Het wordt lastig om de kloof te dichten als werkgevers zich hier niet bewust van zijn.

Kelly Oude Veldhuis

Toch is er een duidelijke manier om dit probleem te tackelen volgens Oude Veldhuis: "Wij roepen werkgevers op om transparant te zijn over het salaris dat mensen gaan verdienen. Mannen en vrouwen starten op die manier op gelijke voet. 52 procent van de werkgevers zet het salaris nu nog niet in de vacatures."

Daarnaast heeft het transparant zijn over het salaris nog een ander bijkomend voordeel volgens het onderzoek. "Een vacature mét salarisindicatie ontvangt gemiddeld 45 procent meer reacties dan een vacature zonder" aldus Kelly Oude Veldhuis.

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie