Economie
BNNVARA

Waarom het niet erg is als je collega's weten wat je verdient

foto: Getty Images
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom het niet erg is als je collega's weten wat je verdient

Opnieuw blijkt dat vrouwen een stuk minder verdienen dan mannen. Bij Vroeg! praten we er op deze Internationale Vrouwendag over met journalisten Annemarie Sterk en Yasmine Esser.

Uit gesprekken met meerdere vrouwen blijkt dat veel vrouwen zichzelf de schuld geven als ze minder verdienen vertelt Esser. Sterk merkt dat ze schaamte voelt om haar salaris te delen. “Ik ben bang om bij collega’s te horen dat ze misschien wel meer verdienen” legt ze uit. “Ik zou het gevoel hebben dat het ook aan mezelf ligt”, zegt Sterk.

Toch blijkt het heel waardevol om je salaris wel te delen. Zo noemt Esser een voorbeeld uit haar gesprekken waarbij een vrouw erachter kwam dat zij netto €1000 euro minder verdiende dan haar mannelijke collega in dezelfde functie. Na hierover gepraat te hebben bij de HR afdeling werd haar loon gecorrigeerd en kreeg ze hetzelfde loon als haar mannelijke collega. “Alleen als je erover praat kun je erachter komen of je een eerlijke beloning krijgt” beaamt Esser.

Een van de manieren om je salaris te bepalen is door erover te praten met collega’s op een soortgelijke positie. En dat bekent dus ook dat je open moet zijn over je eigen salaris als je andere wil helpen.

Esser twijfelt niet als haar gevraagd wordt haar salaris te delen, presentator Raounak Khaddari en Sterk twijfelen. Ze leggen uit waarom zij ervoor kiezen hun salaris niét te delen.

Het hele gesprek kun je terugluisteren als podcast.

#47 - Wat zijn de effecten van de loonkloof in Nederland? - Vroeg!

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie