Binnenland
NTR

De Indiase keuken is zoveel meer dan butter chicken

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. De Indiase keuken is zoveel meer dan butter chicken

De Indiase eetcultuur is de afgelopen duizenden jaren onafgebroken in beweging geweest en is dat tot op de dag van vandaag nog steeds. Het grootte van het land en de diversiteit aan culturen zie je terug in de keuken: van de beroemde kip tandoori, butter chicken en paratha uit Noord-india tot aan masala dosa en sambae uit Kerala; de Ayurvedische hoofdstad in het zuiden van India.

Mangiare! Over de Indiase keuken en pinda's - Mangiare!

India is veel diverser dan wij denken. Het zijn eigenlijk verschillende landen in één land, volgens de in Oost-India geboren Paulami Joshi. Ze schreef het kookboek in De Bijbel van de Indiase keuken, waarin ze Nederland kennis laat maken met de echte Indiase keuken.

De term curry klopt niet

Te beginnen bij de term curry. "Het woord curry komt in geen enkele Indiase taal voor. De Kari-plant komt wel voor, maar wordt weer niet door heel India gebruikt. Het woord Kari komt uit het Tamil, Zuid-India en betekent zwarte peper. Dat is een kenmerkend ingrediënt voor de Tamil-keuken. Dus ten eerste klopt dat woord al niet. Ten tweede is ook bijvoorbeeld curry poeder (kerriepoeder) iets wat in India niet bestaat. Het is een verminderde versie van de specerijen die in India worden gebruikt.

De hele term curry is een koloniale term, die slaat op de gerechten die de Britten als Indiaas zien. In werkelijkheid verschilt het specerijenmengsel dat je gebruikt per gerecht dat je maakt. De werkelijkheid is dus veelkleurig en daar doet die term geen recht aan."

Misverstanden over de Indiase keuken

Er bestaan veel misverstanden over de Indiase keuken. "Het is een keuken die makkelijk verkeerd begrepen wordt. Bijvoorbeeld het idee dat Indiaas eten altijd pittig is. Dat is helemaal niet waar. Dat verschilt regionaal enorm. Wel zie je veel gebruik van specerijen. Dat komt ook omdat specerijen worden gezien als onderdeel van de gezondheid.

In Nederland is het beeld van de Indiase keuken behoorlijk eenzijdig, zowel in de restaurants als in de keukens thuis. "Er is meer dan butter chicken en naan." De kant- en klaar verpakkingen met wereldgerecht kip tandoori? Daar keek Paulami wel even van op. "Tandoori betekent dat het uit een oven komt. Hier lijken mensen te denken dat die oranje saus zo heet. Het gaat altijd om vlees op het bot, niet om kipstukjes in een oranje saus. Het is een typisch voorbeeld van de misverstanden over de Indiase keuken."

Ayurveda

Ayurveda is een traditionele Indiase geneeswijze. "Het is de oudste vorm van geneeskunst, iets van 5000 jaar oud en het wordt over het hele Indiase subcontinent gebruikt. Het is een manier van leven, medegericht op jouw lichaamstype. Dat betekent qua eten dat het in het seizoen moet zijn, en lokaal. Dat je eerst iets zoets eet en dan de rest. En zo zitten er veel meer dingen in die met eten te maken hebben."

Radio Mangiare!

Het lekkerste programma iedere vrijdag om 19:30 en 20:30 uur op NPO Radio 1. Volg Mangiare! op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie