Binnenland

Vanaf woensdag alles tot 22.00 uur open: 'We nemen gewoon een risico'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vanaf woensdag alles tot 22.00 uur open: 'We nemen gewoon een risico'

Vanaf morgen mag bijna alles weer open. Van horeca tot cultuur geldt een sluitingstijd van 22.00 uur. Dat is twee uur later dan het OMT geadviseerd had. Premier Rutte benadrukt dat het niet zonder risico is.

"We zoeken bewust de grenzen van het mogelijke, vanwege de grote spanningen en noodkreten van de afgelopen dagen." Bij beweging moet een mondkapje worden gedragen. Ook geldt er een maximumaantal bezoekers: een persoon per vijf vierkante meter. Voor toegang zal weer 3G gelden: een bezoeker moet een negatieve test, vaccinatie- of herstelbewijs kunnen tonen.

Op doorstroomlocaties, zoals een museum, gaat een maximum van één bezoeker per vijf vierkante meter gelden, tot maximaal 1250 personen, zegt Rutte. Op locaties waar iedereen een vaste zitplaats heeft (bijvoorbeeld in de bioscoop) mag de volledige capaciteit benut worden, als iedereen op 1,5 meter afstand van elkaar zit. In de praktijk zal dit een derde van de capaciteit betekenen.

Quarantineregels scholen

De quarantainemaatregelen voor scholen worden versoepeld. Voortaan moeten alleen kinderen die klachten hebben of positief zijn getest thuis blijven. Tot nu moest een hele schoolklas naar huis wanneer er drie of meer besmettingen waren. "Dat leidde tot te veel lege scholen", zegt Rutte.

Het pakket maatregelen geldt voor zes weken. Over drie weken is er een nieuw weegmoment voor de coronamaatregelen, zegt premier Rutte. "Dan zijn de besmettingscijfers vrijwel zeker nog veel hoger dan nu." Rutte roept iedereen daarom op zich aan de regels te houden die de komende drie weken gelden. "Dan is het misschien niet nodig om versoepeling toch weer terug te draaien", zegt hij.

Ster advertentie
Ster advertentie