Binnenland

PvdA: Europa moet transfersysteem op de schop nemen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. PvdA: Europa moet transfersysteem op de schop nemen

[KRO-NCRV] De PvdA in het Europees Parlement wil dat de Europese Commissie het internationale transfersysteem op de schop neemt. Dat zei PvdA-Europarlementariër Paul Tang zaterdag in de Sportzomer op NPO Radio 1.

In het huidige systeem zijn voetballers tot het einde van hun contract eigendom van de club. De bedragen voor het afkopen van dat soort contracten lopen snel op. Vorig jaar gaven Engelse clubs meer dan 1 miljard euro uit aan afkoopsommen.

Geld domineert

In september 2015 diende spelersvakbond FIFpro een klacht in bij de Commissie over het huidige transfersysteem. Volgens de vakbond zorgt het systeem voor groeiende ongelijkheid tussen topclubs en kleinere clubs. Daarnaast verdwijnt veel geld in de zakken van zaakwaarnemers van jonge spelers.

Met de klacht van FIFPro heeft de Europese Commissie nog altijd niets gedaan. Paul Tang roept de Commissie daarom vandaag dat alsnog te doen. Tang in de Sportzomer: ‘‘Het grote geld domineert en ik maak me er grote zorgen over.”

Volledig ongeschikt

Volgens Tang heeft de FIFA al een reactie gestuurd naar Brussel over de klacht maar wil de Commissie die reactie niet openbaar maken. De PvdA’er roept de Commissie op dat alsnog te doen.

Tang twijfelt daarnaast of na alle schandalen de FIFA wel de geëigende partij is om de problemen in het internationale topvoetbal op te lossen. “De FIFA is een corrupte organisatie en volledig ongeschikt om deze kwestie aan te pakken,” aldus Tang.

Geen rondvaart

Nederlandse clubs hebben veel last van het huidige transfersysteem. Jonge talentvolle spelers worden steeds eerder verkocht aan grote buitenlandse topclubs waardoor de kans op Nederlands succes in Europese topcompetities steeds kleiner wordt.

De laatste Europese voetbalbeker voor een Nederlandse club dateert al uit 2002, toen Feyenoord de UEFA Cup won. “ Mijn kinderen zullen hoogstwaarschijnlijk geen rondvaart door de grachten van Amsterdam meemaken.”

Luister hier het hele fragment met PvdA-Europarlementariër Paul Tang terug:

Ster advertentie
Ster advertentie