Naar homepage
Binnenland

Het kabinet kondigt nieuwe maatregelen aan, theaters en dierentuinen moeten deuren sluiten
NTRNOS

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Het kabinet kondigt nieuwe maatregelen aan, theaters en dierentuinen moeten deuren sluiten

In de persconferentie kondigden premier Rutte en minister De Jonge nieuwe maatregelen aan. Velen waren al bekend. Zo moeten bijvoorbeeld de musea, bioscopen en de theaters in ieder geval twee weken de deuren sluiten. De maatregelen komen overigens wel op een moment dat het aantal besmettingen per dag steeds afneemt. De aanvullende maatregelen moeten het proces versnellen.

“We moeten solidair zijn met de mensen in de zorg en met de mensen die andere aandoeningen hebben dan corona. Zij moeten ook de zorg kunnen krijgen die zij nodig hebben.”, vertelt premier Rutte in de persconferentie vanavond. Het kabinet tracht dus met nieuwe maatregelen de druk ter verlagen in de ziekenhuizen. De nieuwe maatregelen gaan vanaf woensdag 4 november om 22:00 in.

De maatregelen worden strenger

De gedeeltelijke lockdown zal tot half december duren. Maar nu zijn de nieuwe maatregelen in ieder geval twee weken van kracht. Bibliotheken, theaters, musea, zwembaden en pretparken moeten nu de komende twee weken sluiten. Daarnaast mag er enkel worden gesport op anderhalve meter afstand, enkel individueel en niet met meer dan twee personen.

Ook buiten mogen mensen maar in groepen van twee met elkaar zijn. Wanneer meer mensen met elkaar zijn, kunnen zij worden beboet. Het kabinet zet daarmee ook in op strengere handhaving van de maatregelen. Ze gaan daarnaast met de detailhandel in gesprek om ook in de winkels de maatregelen strenger na te leven.

Ook wordt het reizen naar het buitenland aan banden gelegd. Zo wordt van vakantiegangers verwacht om zoveel mogelijk op het vakantieadres te blijven, en wordt daarnaast sterk afgeraden om een reis te plannen tot medio januari.

Op termijn is een regionale avondklok ook een mogelijkheid wanneer het aantal besmettingen niet daalt. In regio’s waar de situatie niet verbetert, kijkt het kabinet ook naar de sluiting van scholen en winkels. Daarmee lijkt het kabinet definitief te willen ingrijpen in de regio. Ze kijken daarbij nadrukkelijk naar regio’s waar het aantal besmettingen maar weinig daalt, zoals Rotterdam en Twente.

Aantal besmettingen daalt, nieuwe maatregelen toch noodzakelijk

Volgens Hugo de Jonge daalt het aantal besmettingen wel. De extra maatregelen zijn echter nodig. “als je beter naar de cijfers kijkt zijn ze niet zo gunstig als we willen. Het doel om de ziekenhuizen te ontlasten staat nog steeds onder druk. Nog steeds raken teveel mensen besmet met het coronavirus. In twaalf regio’s zijn het er minder geworden. Daarnaast kijken we niet alleen meer naar de dagkoers, maar zien we ook de problemen ontstaan in de ziekenhuizen. Het wordt er drukker.”

Daarom is het volgens De Jonge noodzakelijk om nieuwe maatregelen te treffen. “In de eerste golf ging het aantal snel omhoog en snel omlaag. Nu gaat het aantal besmettingen langzaam omhoog, maar is de verwachting dat het aantal besmettingen sneller daalt. Dat zorgt ervoor dat er veel meer mensen op de IC’s komen te liggen.” Volgens premier Rutte is het daarom op dit moment ‘pompen of verzuipen.’

Rutte wil daarnaast benadrukken dat de handhaving van de maatregelen beter nodig is. “De overgrote meerderheid houdt zich aan de regels. Het kan niet zijn dat een kleine groep het verpest voor de meerderheid. Wie nu nog denkt dat het okay is om op zaterdagavond naar een feest te gaan, kan rekenen op een harde ingreep.”

Ster advertentie
Ster advertentie