Binnenland
AVROTROS

'Heeft het wel zin om ieders temperatuur te meten?' Vragen en antwoorden uit het coronaspreekuur

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Heeft het wel zin om ieders temperatuur te meten?' Vragen en antwoorden uit het coronaspreekuur

In het coronaspreekuur op NPO Radio 1 worden al jouw vragen rondom het virus beantwoord. Bij Stax&Toine worden de kwesties vandaag besproken door onze vaste huisarts Wieger van de Kolk. Dit is een selectie uit alle vragen.

Corona-spreekuur maandag 18 mei

Heeft temperatuur meten wel zin, aangezien niet iedereen met corona ook koorts heeft? (Wolter)
"Ja, dat vraag ik mij ook af", zegt huisarts Wieger van de Kolk. "Dit is één van de maatregelen die iets proberen bij te dragen. Temperatuurmetingen van afstand zijn ook niet betrouwbaar, het voorhoofd is niet de beste methode."

Van de Kolk gaat verder: "Je zou kunnen zeggen: je kunt er wel mensen met koorts tussenuit halen. Maar goed, er zijn veel mitsen en maren. In Nederland doen we het bovendien anders, we leggen de verantwoordelijkheid meer bij de mensen zelf. In ziekenhuizen worden er wel controles uitgevoerd. Het is een methode om misschien wat gevallen eruit te halen, maar het is zeker geen waterdicht systeem."

Kan ik zonder risico de was van mijn dochter en schoonzoon doen? (Ineke)
Huisarts Wieger van de Kolk kan er kort over zijn: "Dat is prima, zeker als de dochter en schoonzoon geen klachten hebben. Zorg er wel voor dat je na het wassen even goed de handen wast, natuurlijk."

Is het 'combinatiemedicijn' van huisarts Elens inderdaad een goed middel tegen corona? (Maarten)
"Ik vind het vreemd dat dokter Elens het nieuws haalt. Ik denk dat de intenties van mijn collega goed zijn, maar hij presenteert het alsof hij een middel heeft gevonden waarmee hij coronapatiënten kan genezen. Maar dit is echt te weinig om te claimen dat je een werkend middel hebt", concludeert huisarts Wieger van de Kolk.

Van de Kolk heeft ook nog wel een aanmerking op de houding van dokter Elens. "Hij wekt de suggestie dat hij wordt tegengewerkt door allerlei instanties. Dat snap ik niet. Het is altijd goed als er wat mensen voor de troepen uit lopen, maar hij loopt te ver vooruit, wat mij betreft. Dit is gewoon niet hoe we wetenschappelijk onderzoek doen en middelen op de markt zetten. Hij schetst het beeld alsof de NHG en de Inspectie hem tegenwerken. Over de intenties heb ik geen twijfel, maar wel over zijn werkwijze."

Meer vragen? Stel je vragen via de NPO Radio 1-app en hoor je antwoord van maandag tot en met donderdag tussen 15:30 en 16:00 uur terug in het coronaspreekuur van Stax&Toine.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie