Binnenland
AVROTROS

Wel of geen 'troosthond' in coronatijd?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wel of geen 'troosthond' in coronatijd?

Veel mensen hebben, door het massale thuiszitten op dit moment, behoefte aan een 'troosthond'. Dierenasiels krijgen zoveel aanvragen voor honden dat ze mensen moeten teleurstellen en ook fokkers kunnen aan de vraag voor puppy’s niet voldoen. In Stax&Toine vertelt hondengedragsdeskundige Sacha Gaus wat de voor- en nadelen zijn van nu een hond nemen.

Iedereen wil een hond in coronatijd

Gaus ziet aan deze ontwikkeling zowel een positieve als negatieve kant. Positief: mensen die toch al van plan waren een hond te nemen, gaan daar nu sneller toe over. Negatief: mensen vervelen zich, dus nemen ze 'maar' een hond of pup.

Honden worden 10 à 13 jaar

Het is alleen verstandig om nu een hond te nemen, als je je er echt goed in hebt verdiept en je goed realiseert dat de hond er ook na de coronacrisis nog is. Honden worden gemiddeld 10 à 13 jaar. Nu is iedereen nog thuis, maar straks niet meer.

Gaus maakt zich daar wel zorgen over. "Je moet pups leren om alleen te kunnen zijn. Dat moet je langzaam opbouwen. Daarnaast is het belangrijk om je te verdiepen in wat een hond nodig heeft voor socialisatie. En door coronacrisis zijn er nu geen puppycursussen."

Geregistreerde fokker

Gaus adviseert om, als je een pup wilt, naar een geregistreerde fokker te gaan. "Deze heeft stamboomhonden van de Raad van Beheer, die alle gezondheidschecks hebben gehad. Omdat veel geregistreerde fokkers op dit moment geen pups meer hebben en veel mensen nú een pup willen", waarschuwt Gaus voor broodfokkers en kofferbakpups.

"Als je vandaag belt en meteen een pup kunt meenemen, dan niet doen. Broodfokkers kun je herkennen aan het feit dat zij heel veel verschillende rassen aanbieden."

Gedragstherapeut meenemen

En een pupje of hond van Marktplaats? Is dat nog een optie? Hoewel daar ook veel broodfokkers op adverteren, worden er ook honden aangeboden van mensen die bijvoorbeeld gaan scheiden. Dat kan wel volgens Gaus, maar ook dan goed kijken van wie je de hond overneemt en let op de moederhond. "Neem eventueel een gedragstherapeut mee", zo adviseert zij.

Of de honden en katten in Nederland wel zo blij zijn met alle baasjes thuis? Volgens Gaus hebben veel katten door drukte in huizen last van stress. Daardoor kunnen ze depressief worden of blaasproblemen ontwikkelen. En wat betreft de honden? Die moeten nu ineens uren lopen!

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie