Binnenland
AVROTROS

Lea Kant was waarschijnlijk de eerste coronapatiënt in Nederland: 'In het begin voelde ik mij schuldig'

foto: EenVandaagfoto: EenVandaag
  1. Nieuwschevron right
  2. Lea Kant was waarschijnlijk de eerste coronapatiënt in Nederland: 'In het begin voelde ik mij schuldig'

Ze is de patiënt voor wie het Beatrixziekenhuis op slot ging: Lea Kant uit Brabant. Ze is een van de eerste coronapatiënten van Nederland. Vier weken lag ze aan de beademing. "Mijn man moest al afscheid van me nemen", vertelt ze in EenVandaag.

Het is 27 februari als minister Bruins in een live-uitzending op televisie een briefje krijgt toegeschoven. Daarop staat de mededeling dat Nederland een eerste coronapatiënt heeft. Het gaat op dat moment om een man uit Loon op Zand. Lea Kant ligt dan al een week op de intensive care van het Beatrixziekenhuis in Gorinchem. Maar ze is niet getest. Wanneer ze wordt overgeplaatst naar het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam wordt daar wél een test afgenomen. Ze blijkt positief.

'Die persconferentie ging over mij'

Wat volgt is een persconferentie waarop wordt aangekondigd dat het Beatrixziekenhuis op slot gaat vanwege een besmette patiënt die er een week had gelegen. Nieuwe patiënten en bezoekers worden niet meer toegelaten. "Die persconferentie ging over mij, maar ik heb er zelf niets van meegekregen", vertelt Lea. "Sterker, ik wist niet eens wat corona was. Mijn man heeft het me moeten vertellen toen ik wakker werd."

Vier weken lang lag ze aan de beademing op de intensive care. Haar man en beste vriendin hielden een boekje bij, waarin ze dagelijks bijhielden wat er gebeurde.

Afscheid nemen

"Ik lag daar aan allerlei apparaten en kreeg bloedverdunners, waardoor ik er heel anders uitzag. Mijn man moest al afscheid van me nemen, hij kreeg te horen dat ik een fatale hersenbloeding kon krijgen." Voor hem vindt Lea het het ergste. "Hij ging toch met de gedachte naar huis: ik heb haar voor het laatst hier meegemaakt. Te moeten horen hoeveel zorgen hij zich heeft gemaakt, heeft mij veel zeer gedaan", vertelt een emotionele Lea.

Ze heeft geen idee hoe ze corona heeft opgelopen. Lea is niet in besmet gebied geweest en had niemand om zich heen met corona. Uiteindelijk blijken haar man, een tante en haar schoonmoeder ook besmet te zijn.

Schuldgevoelens

In het begin voelt ze zich schuldig. "Ze zijn bij mij op bezoek geweest. Dus dan ga je ervan uit dat ze het van je over hebben genomen, door een knuffel of een kus die ze je gegeven hebben", vertelt Lea.

"En ja, dan voel je je heel erg bezwaard, want dan denk je: ik heb dat jullie aangedaan." Door gesprekken met een maatschappelijk werker is dat gevoel inmiddels weg.

Wat is 'patiënt zero'?

Patiënt zero, oftewel patiënt nul, is een begrip in de geschiedenis van ziektes. Het is de eerste persoon die geïnfecteerd is met een bepaald virus. Deze persoon kan ons van alles leren over de besmettelijkheid en de verspreiding van zo'n virus. Wie was patiënt nul qua corona? De vingers wijzen nog altijd naar Wuhan in China. In Nederland is het waarschijnlijk Lea Kant.

De geschiedenis kent een aantal bekende patiënt zero's. Zo wees de WHO het jongetje Emile uit Guinee aan als patiënt zero met ebola. Hij zou met vleermuizen hebben gespeeld. Aan het begin van de twintigste eeuw had je 'typhoid Mary', een kokkin die tyfus zou verspreiden. En de bekendste patiënt zero is Gaetan Dugas, een Frans-Canadese steward die hiv naar Amerika zou hebben gebracht.

De geschiedenisboeken in

Lea is inmiddels al 7 weken aan het revalideren. "Ik kan kleine stukjes lopen achter een rollator. Mijn linkerarm is nog deels verlamd, dus ik heb nog wel een lange weg te gaan." Als het lukt om een trap op te lopen, mag ze binnenkort wel naar huis.

Lea denkt dat ze misschien wel de geschiedenisboeken ingaat als Nederlands eerste coronapatiënt. "Aan de ene kant vind ik dat wel leuk, die aandacht, ik heb daar geen moeite mee. Maar het heeft ook een andere kant. Het komt door een ziekte die je hebt moeten ondergaan en waar ik heel veel naweeën van heb."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie