Binnenland

Typhoon over etnisch profileren: 'Je voelt je geen mens'

  1. Nieuwschevron right
  2. Typhoon over etnisch profileren: 'Je voelt je geen mens'

Na het delen van zijn staandehouding op social media volgde een storm aan steunbetuigingen en haatreacties. Muzikant Typhoon zette het onderwerp etnisch profileren in een klap hoog op de agenda. Een week later blikt hij in De Nieuws BV terug. "Het is dapper van de politieagent dat hij eerlijk was. Normaal krijg je een lulverhaal."

Klemgereden

Het is Typhoon vaker overkomen. De voorlaatste keer was in zijn eigen straat. Typhoon: "Ik was aan het wandelen en werd klemgereden door drie auto's omdat het verdacht zou zijn dat een jongen met mijn profiel in die straat liep. Op dat moment voel je je geen mens. Ik moet me verantwoorden voor mijn kleur, voel me een profiel. Terwijl... ik ben Glenn de Randamie. Ik ben een Nederlander, maar als ik er continu aan herinnerd word dat ik toch net even anders ben, dan creëert dat op een gegeven moment een vertrouwensbreuk met de politie."

Aankaarten

Een slachtoffer voelt Typhoon zich niet. "Ik heb het gepost vanuit kracht en zie het niet als een persoonlijk iets. Als Typhoon heb ik een platform. Mijn insteek was het om mensen ervan bewust te maken dat het gebeurt. Er zijn een heleboel mensen die niet die bekendheid hebben en die het ook dagelijks meemaken. Ik dacht: het wordt tijd om het nu wel aan te kaarten."



Verbinden

Typhoon pleit voor een structurele aanpak, wil af van de pleisters. Zoals excuses. Zijn insteek is verbinden. "Meten is weten toch? Op het moment dat er meer informatie is, dat er meer inzichtelijk is wat er gebeurt, creëer je perspectief en van perspectief ga je naar begrip. Ik denk dat we daar al een heel eind mee komen. We hoeven het niet allemaal met elkaar eens te zijn, maar laten we in godsnaam met elkaar praten op een eerlijke manier. Dat er racisme in Nederland is wil niet zeggen dat iedereen een racist is. We moeten het minder persoonlijk maken, zodat we de openheid blijven behouden. Het is echt nodig."

Ster advertentie
Ster advertentie