Binnenland
AVROTROS

FNV: Personeel van 17 ziekenhuizen legt werk een dag neer

foto: EenVandaagfoto: EenVandaag
  1. Nieuwschevron right
  2. FNV: Personeel van 17 ziekenhuizen legt werk een dag neer

In zeker 17 ziekenhuizen legt het personeel de komende maand een dag lang het werk neer. Dat werd zojuist bekend gemaakt in Radio EenVandaag. Op die dag zal dan alleen spoedeisende hulp worden verleend.

In Radio EenVandaag een gesprek met Elise Merlijn van de FNV en verpleegkundige Marleen Eikelboom over deze actie.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Bang dat ik steken laat vallen'

Verpleegkundige Marleen Eikelboom vertelt hoe hoog die werkdruk dan is. "Wij starten zeker 07.15 uur op de vloer, terwijl we eigenlijk 07.30 uur moeten beginnen. Dan lezen we alle dossiers door, starten we de pillenrondes. Er zijn te weinig verpleegkundigen dus we moeten teveel pillen verdelen over teveel patiënten. Dus de ochtendcyclus loopt meteen in het honderd."

Ook het op normale tijden naar huis gaan, lukt niet: "Als je om 15.45 uur naar huis mag, loop je om 16.15 uur nog op de afdeling", geeft Eikelboom aan.

Volgens CAO-onderhandelaar van FNV, Elise Merlijn, is het echt tijd voor actie. "Verpleegkundigen zijn geen trekpoppen. Er is geen goede balans tussen werk en privé en dat moet veranderden", zegt Merlijn. De FNV heeft op 3 juni een salarisverhoging van 5% bij de ziekenhuizen neergelegd, maar daar is nog niet op gereageerd.

Conflict over nieuwe cao

Al maanden is er een conflict tussen vakbonden en ziekenhuizen over een nieuwe cao. De bonden willen voor de ongeveer 200.000 ziekenhuismedewerkers o.a. een loonsverhoging van 5 procent. Ziekenhuispersoneel maakt zich niet alleen druk over de in hun ogen te lage betaling voor hun werkzaamheden, maar vooral ook over de hoge werkdruk die wordt ervaren.

"Als ik nog meer diensten ga draaien, val ik om", zegt Marleen Eikelenboom, verpleegkundige op een cardiologie-afdeling. "Er is al zoveel uitstroom van collega's geweest, zoveel verlies ook aan kwaliteit."

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie