Binnenland
KRO-NCRV

1000 euro boete voor zwerfafval? Ook in Singapore is dit niet zaligmakend

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 1000 euro boete voor zwerfafval? Ook in Singapore is dit niet zaligmakend

In Singapore staan al jaren torenhoge boetes op het gooien van afval op straat. In de wens om de schoonste stad van Europa te worden, wil de gemeenteraad van Enschede een boete van 1000 euro opleggen voor het op straat gooien van afval. Maar ook in Singapore blijkt de boete niet zaligmakend, zegt zwerfafval-analyst Dirk Groot bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Groot strijdt al jaren tegen zwerfafval en doet ook onderzoek voor gemeentes en bedrijven. "Ik ben ook twee keer in Singapore geweest. In de buitenwijken is ook nog veel zwerfafval." Volgens Groot denken ze ook in het Aziatische land aan een statiegeldsysteem en daaruit blijkt volgens hem dat de hoge boetes toch niet zo effectief zijn als dat ze op het eerste gezicht lijken.

Buiten consumeren

Groot denkt dat als je deze boete wilt invoeren, je ook het 'buitenconsumeren' moet aanpakken. Maar daar zullen partijen zoals de VVD – die deze boete in Enschede voorstelt – ook niet blij mee zijn, denkt hij. "Landen waar weinig zwerfafval is, wordt ook weinig op straat geconsumeerd. Kijk maar naar Japan."

Hoogte boete landelijke bepaald

Hoogleraar bestuursrecht Herman Bröring anticipeert dat het idee van Enschede onhaalbaar is. Enschede kan volgens hem niet op eigen houtje bepalen wat de hoogte van een boete wordt, dat gebeurt landelijk. "Wat gemeenten kunnen regelen, staat niet helemaal vrij", zegt de hoogleraar van de Rijksuniversiteit Groningen.

Het maximum van een boete wordt dan ook landelijk wettelijk bepaald en hangt samen met de hoogte van andere boetes. Zo kan het volgens hem niet zo zijn dat je 95 euro betaalt voor het plaatsen van afval naast een container en 1000 euro voor het gooien van afval op straat. "Het totale handhavingssysteem moet in verhouding zijn."

Daarnaast brengt een enorme boete ook weer juridische problemen met zich mee op het gebied van inning en vordering.

'Boa's moeten zich kunnen verdedigen'

Boa-vakbond ACP staat niet te springen om deze overtreding te handhaven. "Als je dit wil gaan invoeren, dan moeten boa’s uitgerust worden met een bodycam, wapenstok en pepperspray", zegt Richard Gerrits. Hij wil dat boa's zichzelf beter kunnen verdedigen. Hij verwacht namelijk dat mensen die een boete van 1000 euro krijgen "niet mals" zullen reageren.

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie