Naar homepage
Binnenland

Horecamagnaat Won Yip over coronacrisis: 'Het wordt niet mega, maar giga'
KRO-NCRV

foto: Tom Veldhuijzenfoto: Tom Veldhuijzen
  1. Nieuwschevron right
  2. Horecamagnaat Won Yip over coronacrisis: 'Het wordt niet mega, maar giga'

Won Yip: “Ik zit al 32 jaar in deze business en heb al heel wat crisissen overleefd, maar wat er nu gebeurt, heb ik nog nooit meegemaakt."

Grapperhaus

In zijn cafés op de toeristische hotspots van Amsterdam loopt het personeel van Yip verplicht met een mondkapje op de terrassen. Hij wil duidelijkheid voor zijn mensen wat er van ze verwacht wordt, want het Nederlandse coronabeleid vindt hij “dramatisch”. Een paar minuten voor de uitzending werd bekend dat Amsterdam en Rotterdam de mondkapjesplicht vanaf maandag 31 augustus op de drukke plekken afschaffen. “Waarom pas maandag? Dat begrijpt toch niemand?” Volgens Yip neemt hiermee de “geloofwaardigheid van het beleid af en de burgerlijke ongehoorzaamheid toe. Mensen beginnen wanhopig te worden."

Yip, die ook op televisie te zien is in het programma Dragons' Den, wil zelf een voorbeeld zijn en zich houden aan de landelijke coronamaatregelen. Hij heeft zijn verjaardag in juli bewust niet gevierd. Hij is dan ook verbolgen over minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid wiens gasten tijdens zijn huwelijksceremonie afgelopen week niet genoeg afstand hebben gehouden. Yip: “Of je schaft de plicht om anderhalve meter afstand te houden af, of je gaat weg. In deze tijd, op die positie, kun je je absoluut niet veroorloven fouten te maken.” En dan blijft er maar één optie over, voegt hij er aan toe: "Dan moet hij weg."

Op de ramen van zijn horeca-etablissementen op de Dam heeft hij nog de stickers met de Nederlandse vlag in de vorm van een hart om de bevolking een hart onder de riem te steken. Die heeft hij in maart erop gezet, “toen was er nog verdraagzaamheid”. De tegenstellingen in de samenleving worden nu groter, aldus Yip; “Mensen die ziek waren en mensen die gezond zijn gebleven. De verschillende reactie van jongeren en ouderen op de maatregelen. Sommigen zullen financieel hard getroffen worden door de crisis en anderen zullen niet geraakt worden. De cijfers liegen niet."

Faillissement Amsterdam onoverkomelijk

Kom niet aan bij Won Yip dat de corona-crisis uitmondt in een V-recessie, zoals sommige economen denken, ofwel van een snel herstel na een harde economische dip. Nederland staat aan de vooravond van een ongekende malaise, verwacht de in Goes geboren en getogen rasondernemer. "Het wordt niet mega, het wordt giga. Op alle fronten wordt het een kaalslag."

Momenteel maakt het personeel van Yip's horeca-imperium in Nederland ook gebruik van de NOW-regelingen. Zonder de Corona-Steunpakketten was het ook voor Yip een moeilijk verhaal. "Anders had ik het nog net gered."

Vooral over Amsterdam maakt 'mister Damsquare', die zowat de helft van de horeca op de Dam bezit, zich ernstige zorgen. Op de vraag van Twan Huys aan de nr.282 van de Quote-rijkenlijst of de hoofdstad afstevent op een faillissement en een artikel 12 gemeente dreigt te worden ofwel onder financiële curatele van de rijksoverheid wordt geplaatst. "Ik denk dat dit onoverkomelijk is."

Met het gemeentebestuur van Amsterdam en dan in het bijzonder met wethouder Everhardt van Financiën en Economische Zakken heeft Yip goed contact over de aanpak van het lokale Corona-beleid. "Sinds juni ben ik betrokken bij overleg. Maar ik heb dat overleg even opgeschort. Ik hoor niks positief."

Een sprankje hoop heeft Won Yip op het begin van 2021 gevestigd en dan vanaf medio februari van dit Jaar van de Rat volgens de Chinese jaartelling.: "het Jaar van de Os komt er aan, een goed jaar voor de hardwerkende mensen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie