Binnenland
NOS

Proef met extra beoordeling voor afrijden rijexamen: 'Moet helpen om slagingskans te vergroten'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Proef met extra beoordeling voor afrijden rijexamen: 'Moet helpen om slagingskans te vergroten'

Onder leiding van het ministerie van Infrastructuur wordt een proef uitgevoerd waarbij een kandidaat die van zijn rijschool mag afrijden, eerst ook door een instructeur van een andere rijschool moet worden beoordeeld, voordat het examen daadwerkelijk wordt aangevraagd. In het NOS Radio 1 Journaal een gesprek met Jos Post, voorzitter van de Landelijke Beroepsgroep Kwaliteitsbevordering Rijschoolbranche.

Deze pilot komt voort uit de adviezen van de commissie-Roemer, die voorstellen heeft gedaan voor verbetering van de rijschoolbranche. Over de eventuele invoering moet een politiek besluit plaatsvinden.

Te veel rijexamens

De rijschoolbranche is nog niet overtuigd van de collegiale toets. "Een aantal rijscholen presteert structureel ondermaats. Dat levert te veel rijexamens op, waardoor het CBS in de problemen komt", erkent Jos Post van de Landelijke Beroepsgroep Kwaliteitsbevordering Rijschoolbranche.

Volgens hem zou voor die slecht presterende rijscholen de collegiale toets een oplossing kunnen zijn, maar hij benadrukt dat er "verschrikkelijk veel" rijscholen zijn die het wel goed doen. Zij zouden geen baat hebben bij een tweede rijschool die groen licht geeft.

Slagingskans

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) zegt dat het niet de bedoeling is om een extra drempel voor het rijexamen op te werpen. "Een collegiale toets moet helpen om kandidaten op het examen te krijgen die daar ook echt klaar voor zijn en zo de slagingskans vergroten", aldus een woordvoerder. Nu slaagt tussen de 50 en 60 procent van de kandidaten de eerste keer.

Ster advertentie
Ster advertentie