Naar homepage
Binnenland

OMT-lid en kinderarts Illy: basisscholen pas open na duidelijkheid over Britse mutant

foto: eigen afbeeldingfoto: eigen afbeelding
  1. Nieuwschevron right
  2. OMT-lid en kinderarts Illy: basisscholen pas open na duidelijkheid over Britse mutant

Basisscholen in Nederland kunnen pas weer open zodra er duidelijkheid komt over de rol die kinderen spelen in de verspreiding van de Britse corona-virusvariant. Dat stelt kinderarts en OMT-lid Károly Illy in 1 op 1. Er wordt gekeken of de scholen op 25 januari weer open kunnen, maar er is volgens Illy nu nog te weinig bekend om hierover nu al een beslissing te kunnen nemen. "Op dit moment kan ik er geen zinnig woord over zeggen. Ik weet niet wat wijs is."

Volgens Illy, die ook voorzitter is van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK), is er afgelopen vrijdag intensief overleg geweest binnen het Outbreak Management Team (OMT). "Het was een uitermate moeizame discussie. Alle leden vind het belangrijk dat de scholen opengaan, maar alles is een balans. Wat voor schade richten we aan als de scholen wel weer open doen?" Wat de uitkomst is van de discussie wil hij niet zeggen. Het OMT-advies wordt pas later openbaar.

Oproep Kinderombudsman

De aan het Rivierenland Ziekenhuis Tiel verbonden medicus maakt zich ernstige zorgen over de gevolgen van een lange sluiting van de scholen. "De hele situatie rond het welzijn van kinderen is enorm verslechterd. De school is een veilige haven en heeft een signaleringsfunctie. Kinderen verliezen contacten en lopen leerachterstanden op."

Illy is het daarom hartgrondig eens met de klemmende oproep richting het kabinet van Margrite Kalverboer namens de Kinderombudsman om geen dag te lang te wachten met het openen van de poorten van de basisscholen. "Dat wil ik ook natuurlijk zo snel mogelijk. Maar wanneer precies, valt nu echt niet te zeggen."

Suïcidepogingen bij kinderen

Tegenover Sven Kockelmann stelde Illy verder dat een hele hoop kinderen langdurige gevolgen ondervinden van de schoolsluiting. Als voorbeeld geeft hij het aantal gevallen van kinderen met eetstoornissen. "In de regio Amsterdam is er een toename van 30 tot 40 procent in het aantal meldingen. Dat zijn serieuze problemen en soms levensbedreigende situaties."

Een alarmerende blikvanger heeft de NVK-voorman al geregistreerd op dit vlak. Een trend die bovendien indirect verband zou kunnen houden met de gevolgen van de aanhoudende coronacrisis en de lockdown tijden. "Bij de kinder-ic's zien we een evidente stijging van het aantal suïcidepogingen bij kinderen. Dan gaat het om tieners en jong volwassenen."

Speciaal onderwijs

Illy snapt dan ook niet dat er scholen binnen het speciaal onderwijs hun deuren dicht houden voor kinderen. Volgens de regels mogen bijvoorbeeld mytylscholen ofwel reguliere onderwijsinstellingen, bedoeld voor kinderen met een lichamelijke handicap, nog wel les geven. Desondanks heeft Illy signalen gekregen dat lang niet alle scholen uit het speciaal onderwijs hier werk van maken. Waarom dat zo is, is Illy een raadsel: "Ik weet alleen dat scholen maken daarin een eigen afweging maken." Hij heeft het bij het ministerie van OCW aangekaart, die beloofd heeft er naar te kijken.

Met de kennis van nu

Tijdens de laatste persconferentie van premier Rutte in december werd besloten om zowel de middelbare- als basisscholen te sluiten. Destijds was Illy het daar pertinent mee oneens. "Toen kon ik niet begrijpen dat kinderen als instrument werden gebruikt om ouders thuis te laten blijven."

Met de kennis van nu en met de opmars van de Britse mutant van het coronavirus kijkt hij daar heel anders tegenaan. "Als ik kijk naar de situatie in Groot-Brittannië en de opkomst van de Britse variant, dan is het achteraf dus goed dat de scholen zijn dichtgegaan."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie