Binnenland
NOS

Groningers hebben 'te weinig zeggenschap hebben over wat de gaswinning met hun leven doet'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Groningers hebben 'te weinig zeggenschap hebben over wat de gaswinning met hun leven doet'

Het kabinet moet de inwoners van Groningen "een stem geven" bij de plannen om dit jaar en volgend jaar nog gas te winnen in de regio. Dat adviseert het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) aan staatssecretaris Mijnbouw Hans Vijlbrief. In het NOS Radio 1 Journaal geeft inspecteur-generaal Theodor Kockelkoren van het SodM een toelichting.

Ook moeten mensen meer duidelijkheid krijgen wanneer er, in de woorden van minister Jetten voor Energie, als "aller-, allerlaatste redmiddel" alsnog een groter beroep wordt gedaan op het Groningen-gasveld. Dat zou bijvoorbeeld nodig kunnen zijn door de toenemende onzekerheden die de oorlog in Oekraïne (en de daarmee samenhangende sancties tegen Rusland) met zich meebrengen.

Gesprekken

Daarbij tekent het SodM aan dat het voor de veiligheid van Groningers "af te raden" is de gasproductie te verhogen, ook omdat er de afgelopen jaren veel te weinig woningen zijn versterkt.

Juist de grote onzekerheid speelt Groningers nu parten, zegt Kockelkoren. Het gaat dan niet alleen om de dreiging van nieuwe aardbevingen, maar ook om onzekerheid over het beleid. "Dat werkt door naar hun gezondheid. Sommige mensen worden daar letterlijk ziek van."

Bij het betrekken van Groningers bij de besluitvorming denkt Kockelkoren niet zozeer aan een referendum. "De staatssecretaris is veel in het gebied, spreekt met mensen, met maatschappelijke organisaties. Ik denk dat hij uitstekend een vorm kan kiezen om de gesprekken met de regio vorm te geven. Ik denk niet dat het nodig is om letterlijk met alle bewoners te praten."

Onzekerheid

Kockelkoren benadrukt dat mensen in het aardbevingsgebied in Groningen nog altijd in onzekerheid leven en dat ze te weinig zeggenschap hebben over "wat de gaswinning met hun leven doet". Door hen een stem te geven "kan rekening worden gehouden met wat in de ogen van getroffen bewoners het meest doorwerkt naar de ervaren onzekerheid en de veiligheid".

r1jn gas groningen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie