Binnenland

'Hiddink als adviseur van Keizer zou een oplossing zijn voor Ajax'

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Hiddink als adviseur van Keizer zou een oplossing zijn voor Ajax'

[NOS] Als de trainer beaamt dat het crisis is, weet je dat het menens is. Marcel Keizer nam het woord in de mond na de thuisnederlaag van Ajax tegen Vitesse. Net als in Studio Voetbal wordt in het Sportforum gespeculeerd over een ontslag van Keizer in Amsterdam.

"Dat nu het hoofd van Keizer wordt geëist is ridicuul en belachelijk", zegt FOX-commentator Evert ten Napel.

"Maar als beleidsmaker bij een club moet je ook durven ingrijpen als het niet goed is", stelt VI-journalist Martijn Krabbendam.

"Drama. Mismanagement. Het technisch hart vindt zichzelf zó belangrijk", aldus wielerjournalist én Ajax-supporter Thijs Zonneveld.

In het Sportforum bespreken drie gasten iedere maandagavond van 21.30 uur tot 23.00 uur in Langs de Lijn En Omstreken op NPO Radio 1 de gebeurtenissen van de voorgaande sportweek. Dit keer zaten voetbaljournalist Martijn Krabbendam (VI), voetbalcommentator Evert ten Napel (FOX) en wielerjournalist Thijs Zonneveld (AD) aan tafel. Het Sportforum is in zijn geheel hier terug te luisteren.

Ajax werd pijnlijk uitgeschakeld in twee Europese toernooien en heeft in zes competitiewedstrijden nu al acht punten verloren. "Dit seizoen kun je al afschrijven", stelt Zonneveld onomwonden.

Ondanks de malaise valt de trainer weinig te verwijten, vindt Ten Napel. "Ajax heeft willens en wetens Keizer aangesteld als opvolger van Peter Bosz. Het ligt niet aan hem. Het ligt aan de aan- en verkoop. Dat deugt niet."

"Maar je moet ook kijken naar de tactische keuzes die een trainer maakt", vervolgt Krabbendam. "Hoe is de chemie? Krijgt hij een elftal aan het voetballen? Dat zijn toch belangrijke criteria."

De 48-jarige Keizer werd deze zomer op voorspraak van Dennis Bergkamp, lid van het technisch hart van de club en 'cultuurbewaker' in Amsterdam, doorgeschoven vanuit Jong Ajax naar het eerste elftal. Veel trainerservaring had hij niet, een glansrijke carrière als voetballer evenmin.

Bij een nieuwe nederlaag, komend weekend in Heerenveen, ligt Keizer eruit, daar is Krabbendam van overtuigd.

"Keizer heeft niet het krediet dat Giovanni van Bronckhorst (Feyenoord) en Phillip Cocu (PSV) als oud-internationals wel hebben. Keizer is toch die oud-trainer van Telstar en Emmen. Dan begin je met een achterstand en móet je resultaat boeken."

Quote

'Hiddink als adviseur van Keizer zou een optie zijn'

Guus Hiddink?

Misschien ligt de oplossing bij Ajax in een adviseur naast Keizer, zoals Van Bronckhorst eerder steun vond bij Dick Advocaat en Cocu werd bijgestaan door Guus Hiddink. Dat pakte in beide gevallen goed uit.

Hiddink is volgens Ten Napel een serieuze optie voor de Amsterdammers. "Hij woont ook in Amsterdam. Hiddink als back-up voor Keizer zou een oplossing kunnen zijn."

Quote

'Nederlandse renners rijden niet meer voor plek vijf of zes'

De WK wielrennen in Noorwegen eindigden in een Nederlands feest, met gouden medailles op beide individuele tijdritten (Annemiek van Vleuten en Tom Dumoulin) en één bij de wegwedstrijd (Chantal Blaak).

"Van Vleuten rijdt al het hele seizoen als een soort straaljager. Het zat er wel aan te komen dat zij wereldkampioen werd", zegt Zonneveld, die het geen verrassing vindt dat Nederland, met name bij de vrouwen, zo veel weet te winnen.

"Onze vrouwen domineren al jaren. Ze staan op plek 1, 2 en 3 op de wereldranglijst. En we zijn hier sowieso goed in vrouwensporten. Het is voor een vrouw in Nederland ook makkelijker om als prof te leven dan in andere landen."

Alles of niets

Op zondag kroonde Peter Sagan zich voor de derde keer op rij tot wereldkampioen bij de mannen en eindigden de Nederlanders buiten de toptwintig. "Maar ze zijn niet roemloos ten onder gegaan", benadrukt Ten Napel.

Volgens Zonneveld zegt dat veel over het hoge niveau van het wielrennen in Nederland. "De tijd dat Nederlandse renners voor een vijfde of zesde plek reden, is voorbij. Ze spelen alles of niets."

Ster advertentie
Ster advertentie