Binnenland

Leijten (SP): 'Mini-enquête toeslagenaffaire slechts een eerste stap'

KRO-NCRV
foto: anpfoto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. Leijten (SP): 'Mini-enquête toeslagenaffaire slechts een eerste stap'

Als het aan SP-Kamerlid Renske Leijten ligt is de mini-enquête pas een eerste stap om de onderste steen boven te krijgen. Ze heeft zich samen met CDA-collega Pieter Omtzigt de afgelopen maanden vastgebeten in de toeslagenaffaire bij de Belastingdienst. "Dit is wat mij betreft een opmaat naar een parlementaire enquête", zegt Leijten in het radioprogramma 1 op 1.

Renske Leijten: 'Mini-enquête toeslagaffaire is slechts een eerste stap'

Dinsdag stemde de hele Tweede Kamer in met een mini-enquête naar de toeslagenaffaire bij de Belastingdienst, waardoor duizenden ouders ten onrechte als fraudeur werden bestempeld.

Leijten ziet dit als een eerste opstap naar een parlementaire enquête. "Bij een mini-enquête mag je mensen onder ede horen, maar geen stukken opvragen. Ook mag je als commissie geen aanbevelingen doen."

Renske Leijten: 'Mini-enquête toeslagaffaire is slechts een eerste stap'

Woensdagmiddag mogen ouders voor het eerst op officiële wijze hun verhaal doen. Waarom dat zo lang heeft moeten duren, terwijl de affaire al maanden loopt, wijt Leijten aan het wachten op de commissie Donner, "dat hele advies deugt niet", en de lockdown.

"Ouders hebben al eens een petitie aangeboden, of op de publieke tribune gezeten. Het is heel mooi dat we, in het openbaar, met twee moeders kunnen spreken."

Commissie in november

Op de vraag of het SP-Kamerlid ook zelf in de commissie wil zitten zegt Leijten: "Het lijkt me verstandig als mensen die veel weten, ook de vragen kunnen stellen. Dus, ja." Als de procedures spoedig verlopen, verwacht Leijten dat de commissie in november van start kan gaan.

Ze hoopt dat de politieke kopstukken ten tijde van de toeslagenaffaire, "Wiebes, Asscher en Rutte", maar ook de bewindspersonen in de periode er na, "Van Ark, Snel en Hoekstra", dan onder ede worden gehoord.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie