Binnenland
KRO-NCRV

'Burgerberaden? Gevestigde orde moet juist minder macht krijgen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Burgerberaden? Gevestigde orde moet juist minder macht krijgen'

"Ik gooi de knuppel in het hoenderhok en pleit in plaats van meer burgerberaden en referenda juist voor minder inspraak voor de gevestigde orde", zegt electoraal-geograaf Josse de Voogd bij Spraakmakers.

Kijk naar een gemiddelde organisatie, kijk naar de politiek, Nederland wordt vooral bestuurd door een gevestigde orde, schetst De Voogd. Mensen met een goed netwerk, hoge opleiding of die de "juiste taal" spreken. In tegenstelling tot wat hij noemt de "buitenstaanders", mensen die minder kansen hebben, onbehagen ervaren of niet komen stemmen.

Windmolens

En die tweedeling zie je terug als er onpopulaire maatregelen genomen moeten worden. "Wat ik vaak als voorbeeld geef: asielzoekerscentra en windmolens. Die wil eigenlijk niemand per se in de buurt. Terwijl er wel wordt begrepen dat ze ergens moeten komen. Nou, wat zie je dan? Die gevestigden, die weten dat via allerlei lobbykanalen tegen te gaan. En het komt altijd in de wijk van de buitenstaanders terecht."

Eerlijk verdelen

Dan is de reflex vaak: we moeten nog even inspraak geven aan die buitenstaanders, zegt De Voogd. "Ja, die zullen dan ook zeggen: we willen het hier niet. Uiteindelijk gaat het erom dat je het eerlijk verdeelt tussen die twee plekken. En dan zijn mensen ook veel meer bereid om een 'nee' te accepteren. Dus ik gooi de knuppel in het hoenderhok en pleit in plaats van meer burgerberaden en referenda voor minder inspraak voor de gevestigde orde."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie